Een mysterieus ‘gekwaak’ in de oceaan nabij de Zuidpool blijkt afkomstig van de Antarctische dwergvinvis. De bron van het geluid was al meer dan vijftig jaar een mysterie.
Het gekwaak, dat voor het eerst werd opgemerkt door bemanningsleden van onderzeeboten, is het geluid van de Antarctische dwergvinvis (Balaenoptera bonaerensis). Die vondst publiceren biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters. Hun publicatie maakt zodoende een eind aan een decennialang mysterie.
Gekwaak in de microfoon
De biologen maakten microfoontjes vast aan twee Antarctische dwergvinvissen en beluisterden de opnamen. Ze ontdekten dat de dwergvinvissen kwaken voordat ze een diepe duik maken in hun zoektocht naar voedsel. Het gekwaak was steeds afkomstig van een dier met een microfoon, of een nabij zwemmende soortgenoot. Waarom de dieren het gekwaak voortbrengen, is nog onbekend.
Op zoek naar de vliegroute van de grote stern
Ecoloog Ruben Fijn bracht met gps voor het eerst uitgebreid het vlieggedrag van de grote stern in kaart. Zijn onderzoek laat ...
In de afgelopen vijftig jaar was het lage geluid regelmatig te horen, voornamelijk in de winter en de lente. Geluidsapparatuur onder het ijs van Antarctica pikte het gekwaak regelmatig op. Het geluid kreeg al snel de bijnaam ‘de bio-eend’. Voordat de publicatie uitsluitsel bood, hadden wetenschappers talloze dieren of scheepsgeluiden voorgesteld als de bron van het gekwaak.