Rond de jaarwisseling staat New Scientist elke dag stil bij een van de tien belangrijkste items op de wetenschapsagenda in 2015. Dit keer: in 2015 komt virtual reality eindelijk naar je huiskamer.
Het gerucht gaat dat een consumentenversie van de virtual reality headset Oculus Rift in 2015 eindelijk beschikbaar zal zijn. En ik ben van plan er eentje te kopen.
Garage
De Oculus Rift is begonnen als zijproject van Palmer Lucky in de garage van zijn ouders, betaald met geld van zijn Kickstartercampagne. Het apparaat dat dat opleverde was een blokkig, zwart hoofddeksel dat er van de buitenkant misschien wat gek uitziet, maar waarvan de functionaliteit mensen heeft verbaasd.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
De details van de release van de consumentenversie blijven echter schimmig. Insiders hebben het over een datum ergens halverwege 2015, mogelijk in een soort Google Glass-achtige beperkte bètarelease. Een headset moet tussen de 200 en 400 dollar gaan kosten, en ontwikkelaars zijn al bezig met een lading mogelijke toepassingen, waaronder schietspellen, trainingsapplicaties voor chirurgen en virtuele films.
Door de ogen van een robot
De headset opent de deur ook naar nieuwe toepassingen waarbij je ‘op afstand’ bij iets aanwezig kunt zijn. Zo kan de drager verplaatst worden naar een druk plein in een grote stad, of een schoolklas ergens aan de andere kant van de wereld. Een team van de Florida International University gebruikt de Oculus Rift bijvoorbeeld om door de ogen van een robot met menselijke afmetingen te kijken.
Afgelopen maart kocht Facebook Oculus Rift voor 2 miljard dollar. De deal wekte de woede van vroege fans, die bang zijn dat Facebook de nadruk van de headset zullen verplaatsen van spellen naar advertenties. Toch betekent de deal waarschijnlijk ook dat virtual reality nu voor het eerst echt betaalbaar zal worden voor consumenten.
Onafhankelijk van de manier waarop mensen de Oculus Rift gaan gebruiken, is één ding zeker: de headset heeft de droom van virtual reality eindelijk weer tot leven gewekt. Ik duim alvast dat ik rond deze tijd volgend jaar ook zelf fysiek die droom in heb kunnen stappen.
Lees verder: