Vrouwtjesorka’s die geen kinderen meer kunnen baren, wijzen jongeren de weg naar moeilijk te vinden voedsel. Dat concluderen wetenschappers in Current Biology op basis van observatie van 102 orka’s. Het resultaat kan verklaren waarom de vrouwtjes, net als bij de mens, nog lang doorleven na de menopauze.

Ander kort nieuws

Zout verbetert afweersysteem

Zout, te veel of te weinig?
Zout, te veel of te weinig? Foto: Kevin Dooley

Veel zout eten kan leiden tot hartaandoeningen en beroerten, maar heeft ook positieve effecten. Microbiologen van de Universität Regensburg concluderen uit een muizenexperiment dat veel zout het immuunsysteem verbetert. Volgens de biologen wordt zout mogelijk van oudsher gegeten om infecties tegen te gaan.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

Dodelijke schimmel is niet overal dodelijk

De Batrachochytrium dendrobatidis, die wereldwijd meer dan 200 amfibiesoorten heeft uitgeroeid, leeft al langer dan een eeuw op plekken in de VS en Korea zonder schade aan te richten. Volgens de biologen die dit resultaat in Plos One publiceerden, kan de vondst helpen verdere schimmelschade te voorkomen.

Volwassenen hebben zelden griep 

Mensen boven de dertig krijgen gemiddeld slechts twee keer per decennium griep. Dat concluderen Britse wetenschappers uit onderzoek naar Chinese proefpersonen. Wanneer mensen denken dat ze griep hebben, zijn ze vaak getroffen door een verkoudheidsvirus dat dezelfde symptomen heeft.