Biologen hebben in Vietnam een tot nog toe onbekende kikkersoort aangetroffen. Het gaat om een grote vliegende kikker die voornamelijk in de bomen leeft.

Helen's vliegende kikkerHet felgroene dier heeft met zijn tien centimeter lengte een behoorlijk formaat. Hoewel de kikker het merendeel van zijn tijd in de bomen doorbrengt, komt hij soms naar de grond om in meertjes te paren. Hij bereikt de grond dan door naar beneden te zeilen, met behulp van zijn grote handen en voeten waar vliezen tussen zitten. De vliezen functioneren als parachutes. Extra vliezen aan de buitenkant van zijn poten zorgen dat de nieuwe soort tot de beste vliegeniers van de vliegende kikkers behoort.

De soort is ontdekt door Australische amfibie-bioloog Jodi Rowley, die de soort Rhacophorus helenae (Helen’s vliegende kikker) doopte. Rowley vond het dier in een laaglandbos in het zuiden van Vietnam, op een afstand van slechts honderd kilometer van Ho Chi Minhstad (voorheen Saigon).

Mieren zijn magnifieke navigators
LEES OOK

Mieren zijn magnifieke navigators

Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.

De vondst kwam voor Rowley als een verrassing. ‘Normaal gesproken moet ik bergen beklimmen, watervallen afdalen of door het regenwoud trekken om een onbekende kikkersoort te vinden. Ik verwachtte dan ook geen nieuwe soort te vinden die rustig op een boomstam zat, in een bos waar kriskras paden doorheen lopen, en dat is omringd door rijstvelden’, meldt Rowley in een persverklaring. De bioloog vermoedt dat de kikker zo lang aan de aandacht is ontsnapt omdat hij zich in de bomen schuilhoudt.

Het leefgebied waar de kikker floreert staat onder druk, omdat steeds meer laaglandbossen verdwijnen. ‘Hopelijk is de soort op tijd ontdekt om hem te beschermen’, aldus Rowley.

Afbeeldingen: Jodi J.L. Rowley/Australisch Museum