Mensen die geen vlees eten, lopen meer risico om botten te breken, voornamelijk hun heupen. Dit blijkt uit de grootste studie tot nu toe over dit onderwerp.

Het verhoogde risico kan het gevolg zijn van een gebrek aan calcium en eiwitten in het dieet. Daarnaast zijn vegetariërs en veganisten vaak dunner en hebben ze daardoor minder vlees om een val op te vangen.

Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat vegetariërs zwakkere botten hebben dan vleeseters, maar het was nog onduidelijk of dit daadwerkelijk effect heeft op hun risico op botbreuken. Het nieuwe onderzoek gebruikte gegevens uit een langlopende studie genaamd EPIC-Oxford. Die was oorspronkelijk opgezet om te kijken of voeding het risico op kanker beïnvloedt. De gezondheid van ongeveer 65.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk werd vanaf 1993 in kaart gebracht. De studie registreerde het dieet van die mensen en volgde hun gezondheid via ziekenhuisgegevens.

Ieder mens een persoonlijk dieet
LEES OOK

Ieder mens een persoonlijk dieet

Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?

Meer dan twee keer zoveel

In 2010 hadden veganisten meer dan twee keer zoveel gebroken heupen als vleeseters. Vegetariërs en viseters hadden een kleinere toename van het risico, namelijk ongeveer 25 procent. Bovendien hadden veganisten, in tegenstelling tot vegetariërs en pescotariërs, een hoger risico om ook andere botten dan heupen te breken.

Dat verhoogde risico op botbreuken voor veganisten is wel relatief klein: ongeveer twintig extra gebroken botten per duizend mensen gedurende tien jaar. Maar het percentage is waarschijnlijk hoger bij ouderen, die sowieso al vaker heupen breken.

Verrijkte veganistische producten

Uit voedingsanalyses blijkt dat vleeseters meer calcium en eiwitten consumeren. Calcium is een belangrijk bestanddeel van botten en eiwitten kunnen de opname van calcium uit voedsel bevorderen. ‘Tenzij ze dit actief aanvullen, is het vrij onwaarschijnlijk dat veganisten voldoende calcium binnenkrijgen’, zegt Tammy Tong, voedingswetenschapper aan de University of Oxford.

Wel is het mogelijk dat mensen die tegenwoordig een veganistisch dieet volgen, hogere calciumspiegels hebben. ‘In de jaren negentig waren er minder verrijkte veganistische producten’, zegt Tong.

Heather Russell, diëtiste bij de Vegan Society, zegt hierover: ‘Het is zeker mogelijk om voor je botten te zorgen met een goed veganistisch dieet. Maar mensen hebben wel informatie nodig om gezonde keuzes te maken.’

Een analyse van dezelfde groep mensen heeft eerder aangetoond dat vegetarisme verband houdt met een lager risico op kanker: een vermindering van ongeveer 10 procent na 15 jaar. Ook hebben vegetariërs ruwweg 20 procent minder kans op hartaandoeningen. Daartegenover staat wel een hoger risico op een beroerte: ongeveer 20 procent.