Een video-opname van je gezicht kan nu nauwkeurig je hartslag meten. Het nieuwe systeem, ontworpen door Guha Balakrishnan van het Massachusetts Institute of Technology, meet het hartritme door kleine bewegingen van het hoofd te analyseren. Deze minuscule bewegingen, die niet met het blote oog zijn op te merken, zijn te wijten aan bloed dat naar het hoofd stroomt.

Het systeem herkent het gezicht van de gebruiker en selecteert vervolgens honderd willekeurige punten rondom de mond en neus. Vervolgens volgt het systeem frame voor frame de frequentie van de bewegingen. Het videosysteem kijkt ook welke bewegingen de testpersoon maakt om te ademen en van houding te veranderen. Deze negeert hij in de analyse.

AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
LEES OOK

AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen

Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.

Uit experimenten blijkt dat de videometing van de hartslag consistent is met de metingen met een elektrocardiogram. Het verschil is hoogstens een paar slagen per minuut. Ook maakt het systeem een goede schatting van het tijdsverschil tussen twee hartslagen, waaruit valt af te leiden of het testpersoon risico loopt op hartproblemen.

Het video-meetsysteem is een handig alternatief om de hartslag van baby’s en ouderen te meten, bij wie geplakte kabeltjes de gevoelige huid kan beschadigen. Hoewel het iets minder nauwkeurige metingen oplevert, kan het systeem zelfs een meting doen wanneer het gezicht niet zichtbaar is. ‘We hebben de hartslag gemeten van een slapende baby, van iemands achterhoofd, en zelfs van een persoon die een masker droeg’, rapporteert het onderzoeksteam.


Dit is een vertaald bericht van newscientist.com