Een veelvoorkomende kunstmatige zoetstof verhoogt de hersenactiviteit in gebieden die betrokken zijn bij eetlust. Mogelijk maakt de suikervervanger je dus juist hongeriger. 

Mensen geven aan hongeriger te zijn na het eten van de zoetstof sucralose. Ook zorgt het eten van deze suikervervanger voor verhoogde hersenactiviteit in gebieden die betrokken zijn bij eetlust. Deze ontdekking doet vermoeden dat kunstmatige zoetstoffen kunnen aanzetten tot overmatig eten, in plaats van dat ze ons verlangen naar zoetigheid stillen.

Extra hongerig

Suikervervangers worden wereldwijd steeds populairder, naarmate er meer bekend wordt over de gezondheidsrisico’s omtrent suiker. De stoffen maken eten en drinken zoeter, terwijl ze weinig calorieën bevatten – in tegenstelling tot suiker. Maar zoetstoffen hebben hun eigen gezondheidsrisico’s. Onderzoeken met knaagdieren en kleine aantallen mensen laten bijvoorbeeld zien dat de stofjes honger eerder aanwakkeren dan verminderen.

Uitzicht op het eerste medicijn dat COPD-schade aanpakt
LEES OOK

Uitzicht op het eerste medicijn dat COPD-schade aanpakt

Er zijn nog geen helende medicijnen tegen longziekte COPD. Luke van der Koog heeft nu een eiwit ontdekt dat leidt tot herstel van longweefsel.

Endocrinoloog Kathleen Page, van de universiteit van Zuid-Californië, en haar collega’s analyseerden de hersenactiviteit van 75 volwassenen, van 18 tot 35 jaar oud, voor- en nadat ze een drankje consumeerden. Het drankje bevatte sucralose, suiker of alleen water. De deelnemers consumeerden elk drankje op verschillende dagen, nadat ze die nacht niets hadden gegeten of gedronken. Vervolgens beoordeelden ze hun hongergevoel voor en na het drankje. De onderzoekers maten ook de bloedstroom in de hersenen van de deelnemers gedurende 35 minuten na elk drankje. Dat zegt iets over de hersenactiviteit.

Gemiddeld genomen nam de bloedstroom naar de hypothalamus, een hersengebied dat betrokken is bij honger, toe met zo’n 3 procent nadat de deelnemers het sucralosedrankje dronken. Nadat ze water of het suikerdrankje dronken, nam de bloedstroom naar de hypothalamus juist af met ongeveer 6 procent. De deelnemers hadden ook drie keer zoveel honger na het consumeren van het sucralosedrankje, vergeleken met het suikerdrankje.

Hormoonafgifte

Dat kan komen doordat sucralose, in tegenstelling tot suiker, de afgifte van de hormonen insuline en GLP-1 niet stimuleert. Deze hormonen laten de hersenen weten dat er voedsel geconsumeerd wordt. ‘Als je dat signaal niet krijgt, blijf je hongerig’, zegt Page. Ze denkt dat sucralose een foutje in de hersenen veroorzaakt, doordat het brein wel de zoete, suikerachtige smaak registreert, maar geen signalen voor verzadiging detecteert. ‘Uiteindelijk kan dat er zelfs voor zorgen dat mensen gaan hunkeren naar dit [zoete] eten’, aldus Page.

Naar aanleiding van deze bevindingen zouden voedselautoriteiten de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen opnieuw moeten evalueren, zegt hersenwetenschapper Pradeep Bhide van de staatsuniversiteit van Florida. ‘In plaats van het verminderen van voedselconsumptie, moedigt [sucralose] het juist aan – in tegenstelling tot wat we dachten’, zegt hij.