Astronomen hebben een planetenstelsel ontdekt dat erg op ons zonnestelsel lijkt. Er draaien maar liefst zeven planeten in het stelsel. Dat maakt het een van de meest ‘gevulde’ stelsels tot nog toe.
De zeven planeten draaien om de dwergster KIC 11442793, die op zo’n 2500 lichtjaar van de aarde staat. Twee van de planeten in het stelsel zijn ongeveer zo groot als de aarde. Drie planeten zijn zogeheten ‘superaardes’: rotsachtige werelden met een massa die groter is dan die van de aarde, maar kleiner dan die van Uranus of Neptunus. De overige twee planeten in het stelsel zijn een stuk groter. ‘Het systeem lijkt erg op ons zonnestelsel, met alle kleine planeten aan de binnenkant en de grote planeten in de buitenste banen’, zegt astronoom Robert Simpson op de website van BBC News.
Toch zijn er ook verschillen te vinden. De zeven planeten staan opvallend dicht bij hun ‘zon’, de dwergster KIC 11442793. Alle zeven bevinden ze zich dichter bij KIC 11442793 dan de aarde zich bij de zon bevindt.
Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...
Planet Hunters
Twee verschillende onderzoeksteams ontdekten het planeetstelsel. Een van de teams maakte daarbij gebruik van de website Planet Hunters. Op deze website kunnen vrijwilligers de gegevens van de Keplertelescoop doorkammen, op zoek naar exoplaneten. De vrijwilligers zoeken naar kleine ‘dips’ in de hoeveelheid licht van een ster. Deze ‘dips’ ontstaan wanneer een planeet voor de ster langs beweegt. Vrijwilligers ontdekten dat er meerdere planeten om KIC 11442793 bewegen, waarna wetenschappers het stelsel in detail onderzochten.