De top vijf van het New Scientist Wetenschapstalent 2015 is bekend. Het publiek heeft drie weken de kans gehad om te stemmen op het grootste jonge wetenschappelijke talent van Nederland en Vlaanderen. Ruim 11.000 mensen brachten via de website hun stem uit op één van de 25 kandidaten. In combinatie met het juryoordeel heeft dit een mooie top vijf opgeleverd.
‘Wij zijn zeer verheugd dat we de jonge talenten in Nederland en Vlaanderen met de prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent 2015 een steuntje in de rug kunnen bieden door ze onder de aandacht te brengen van een groter publiek’, aldus Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist.
De robot neemt steeds meer werk van ons over, maar zal de mens niet werkloos maken
Robots doen in grote fabrieken een deel van het werk dat voorheen door mensen werd gedaan. Econoom Hans Koster onderzocht wat de gevolgen van het inze ...
Jansen is één van de vijf juryleden, samen met voorzitter Alexander Rinnooy Kan (universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde, Universiteit van Amsterdam), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Rianne Letschert (hoogleraar internationaal recht, Tilburg University, voorzitter Jonge Academie) en George van Hal (wetenschapsjournalist en redacteur New Scientist).
De jury baseerde het oordeel onder meer op de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, de originaliteit en de actualiteit. Het oordeel van het publiek woog even zwaar als dat van de jury bij het tot stand komen van de top vijf.
De top 5
De vijf kanshebbers zijn, in alfabetische volgorde:
- Sara Bals (1977): Experimentele natuurkunde – Elektronenmicroscopie (Universiteit Antwerpen)
- Ann Bessemans (1983): Grafische vormgeving – Typografie (Universiteit Hasselt)
- Teun Bousema (1977): Biomedische wetenschappen – Parasitologie (Radboud UMC)
- Maaike Kroon (1980): Chemische technologie – Duurzame scheidingsmethoden (Technische Universiteit Eindhoven)
- Cedric Ryngaert (1978): Internationaal publieksrecht – Effecten van globalisering (Universiteit Utrecht)
De uiteindelijke winnaar wordt op 24 september bekendgemaakt in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger en ontvangt een geldbedrag van € 1500,-, een kennisboekenpakket en een award. Tijdens dit evenement presenteren de vijf talenten hun onderzoek en worden ze ondervraagd namens de Nationale Wetenschapsagenda. Daarnaast houdt hoogleraar nanofysica en NWO-Spinozalaureaat Leo Kouwenhoven een lezing over zijn werk aan de toekomstige quantumcomputer, een lichtend voorbeeld voor toponderzoek uit de Lage Landen. Bijzonder hoogleraar forensische biofysica Maurice Aalders zal zijn onderzoek op het grensvlak van toegepaste natuurkunde, scheikunde en biomedische wetenschappen nader toelichten.
Jansen is blij met het animo voor de verkiezing: ‘We doen dit voor het eerst, maar het enthousiasme van universiteiten en wetenschappers is geweldig en er is veel door het publiek gestemd. Er zijn voldoende aanknopingspunten om dit volgend jaar weer te organiseren.’
Kaarten voor de prijsuitreiking zijn te bestellen via www.newscientist.nl/wetenschapstalent.
Lees meer: