Nieuw ontdekte diersoorten hebben ook dit jaar weer een rang gekregen op basis van hun vreemde eigenschappen.
Nieuw beschreven diersoorten uit 2011 zijn gerangschikt op merkwaardige, prachtige of opvallende kenmerken door het internationale centrum voor soortenonderzoek van de universiteit van Arizona. De uitverkorenen kregen zoals elk jaar op 23 mei een positie in een top 10. Een niezende aap, een lopende cactus en de diepst in de aarde levende worm zijn onder andere geselecteerd door een comité van wetenschappers vanuit de hele wereld.
Het doel van de top-10-lijst is om de biodiversiteit en de werkzaamheden van de taxonomen onder de aandacht te brengen. De eerste keer dat biologen zo’n lijst maakten was op 23 mei in 2007 ter nagedachtenis van de 300ste geboortedag van plantkundige en zoöloog Carolus Linnaeus. Sinds hij in de 18e eeuw begon met het beschrijven en indelen van planten en dieren zijn 2 miljoen soorten gerangschikt. Wetenschappers vermoeden dat er meer dan 8 miljoen soorten op de aarde leven.
‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...
Van de meer dan 200 genomineerde soorten hebben dit jaar gewonnen:
1. Niezende aap
Op nummer 1 staat de niezende aap Rhinopithecus strykeri uit Myanmar. Hij is zwaar beschermd en dankt zijn naam aan het feit dat hij niest als het regent.
2. Doos-kwal
De giftige kwal Tamoya ohboya uit Bonaire lijkt op een doos met kleurrijke slierten. Menigeen roept ‘oh boy’ als hij wordt gestoken door de kwal. Daaraan heeft hij zijn wetenschappelijke naam te danken heeft.
3. Duivelse worm
De kleine wormpjes van de soort Halicephalobus mephisto zijn 0,5 millimeter groot en de diepst levende meercellige organismen op aarde. Ze zijn ontdekt op een diepte van 1,3 kilometer in een Afrikaanse goudmijn op een plek die al 4000 tot 6000 jaar niet in contact is geweest met de atmosfeer van de aarde.
4. Nacht-bloeiende orchidee.
Van de 25.000 bekende orchideeën is deze orchidee uit Papoea-Nieuw-Guinea met de naam Bulbophyllum nocturnum de enige die ’s nachts bloeit. Rond 10.00 uur ’s avonds gaan de bloemen open en vroeg in de ochtend sluiten ze weer.
5. Parasitaire wesp
Hij vliegt een centimeter boven de grond in de Spaanse hoofdstad Madrid en is op zoek naar mieren. Als hij z’n prooi heeft gevonden steekt hij de mier in het achterlijf en injecteert z’n eitje in een twintigste van een seconde.
6. SpongeBob SquarePants-paddestoel
Deze paddenstoel uit Borneo lijkt meer op een spons dan een paddenstoel. Vandaar dat zijn wetenschappelijke naam, Spongiforma squarepantsii, afstamt van de tekenfilmfiguur Spongebob.
7. Nepalese herft-klaproos
Botanisten vonden de Nepalese klaproos Meconopsis autumnalis al eerder, maar zagen hem nog niet als een nieuwe soort. De bloem groeit op grote hoogte en bloeit in de herfst.
8. Reuzen-duizendpoot
‘Worst op pootjes’ betekent zijn wetenschappelijke naam Crurifarcimen vagans. Deze duizendpoot uit Tanzania is met zijn 16 centimeter zo groot als een flinke worst en daarmee de grootste duizendpoot tot nu toe gevonden.
9. Lopende cactus
Deze wormachtige uitgestorven soort uit China lijkt meer op een lopende cactus dan een dier. Wetenschappers vonden de soort als fossiel van 520 miljoen jaar oud. Hij is de voorouder van de insectachtigen en heeft de wetenschappelijke naam Diania cactiformis.
10. Sazima’s vogelspin
Deze prachtige blauwe en behaarde vogelspin komt uit Brazilië. De spin met de wetenschappelijke naam Pterinopelma sazimai leeft daar in de bergen.
De nummer 1: Niezende aap
Bron: Sara Pennak/International Institute for Species Exploration/Arizona State University