Een spelletje Tetris spelen terwijl je wacht op de Jeugd van Tegenwoordig, en dan ook nog in de naam van wetenschap? Dat kan dit jaar in het Lowlands Science Lab. Onderzoekers van Tilburg University willen zo uitzoeken hoe een goed groepsgevoel stresslevels kan verlagen.
Iedereen wil zich graag welkom voelen op zijn/haar/diens werkplek. Dat is niet alleen belangrijk voor je motivatie en productiviteit, maar ook voor je gezondheid. Het gevoel hebben dat je er niet bij hoort, kan namelijk veel stress opleveren. Hoewel veel mensen dit weten, blijkt het nog best lastig om een inclusieve werkplek in te richten. Want waar begin je? En hoe behoud je die inclusiviteit? Promovendus Abbie Bailey en haar collega’s van Tilburg University staan dit jaar op Lowlands om deze vragen te beantwoorden.
Stress
‘Een inclusieve werkomgeving is goed voor de functionaliteit van een team. Iedereen is simpelweg beter op elkaar afgestemd,’ zegt Tom Junker, een van Bailey’s collega’s. ‘Het zorgt er ook voor dat werknemers minder stress ervaren en zich fysiek beter voelen.’
Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?
En dat is ontzettend belangrijk in de hedendaagse werkcultuur waarin alles steeds sneller en beter lijkt te moeten. De cijfers liegen er niet om: 17 procent van alle werknemers heeft last van stress- en burn-out-gerelateerde klachten. Dat komt neer op zo’n 1,3 miljoen mensen. Bailey: ‘We weten dat situaties waarin je je geen onderdeel voelt van een groep, een direct effect hebben op het stresssysteem in je lijf. Het goede nieuws is dat het andersom ook het geval is: inclusiviteit verlaagt gevoelens van stress.’
In de tent
Om te onderzoeken hoe dat precies werkt, staan Bailey en haar collega’s dit jaar in het Lowlands Science Lab. Hier kunnen bezoekers in teams van vier een ouderwets spelletje Tetris spelen – maar wel met een aantal twists:
- Je kent je teamleden niet. Dat doen ze expres, zegt Junker: ‘In werksituaties komt het vaak voor dat je moet samenwerken met mensen die je helemaal nog niet zo goed kent. Dat bootsen we hier na.’
- Voordat je aan het spelletje begint, ga je in gesprek met je gloednieuwe teamleden. Je bespreekt de verschillen en overeenkomsten binnen het team. Zo leer je elkaar eerst een beetje kennen. Bailey: ‘Hiermee proberen we een open discussie over diversiteit en inclusie op gang te brengen. Waar diversiteit puur gaat over verschillen tussen personen, kijk je bij inclusiviteit juist verder dan die verschillen om iedereen erbij te betrekken. Diversiteit is een onveranderlijk kenmerk van een team, maar inclusiviteit is gedrag dat veranderbaar is.’
- Elk teamlid bedient een eigen knop. Zo is de ene persoon bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de knop ‘draai’, en een ander voor de knop ‘naar links’. Op deze manier kijken Bailey en Junker naar de strategie en de dynamiek van de teams, terwijl het team onder een beetje stress moet presteren. Naderhand vul je daar een korte vragenlijst over in.
Op deze manier bekijken Bailey en Junker of het gesprek voorafgaand aan het spelletje Tetris effect heeft op jouw gevoel van inclusiviteit, en of dat dan invloed heeft op hoe goed je het doet en hoe gestrest je je naderhand voelt.
Dynamisch
‘Een festival zoals Lowlands is natuurlijk een super dynamische omgeving, met allerlei verschillende soorten mensen die de tent in komen,’ zegt Bailey. ‘Zeker voor ons onderzoek, dat gericht is op inclusiviteit en diversiteit, is het een fantastische kans om mensen in contact te laten komen met dit soort wetenschap.’ Deze unieke setting stelt Bailey en Junker in staat om de mechanismen achter inclusiviteit te onderzoeken, zonder die per direct te verbinden aan een traditionele werkomgeving. Hopelijk levert dat nieuwe inzichten op die ze mee terug kunnen nemen naar Tilburg.
Bailey: ‘Ik heb er heel veel zin in. Ik ben nog nooit op Lowlands geweest, maar ik heb er goede verhalen over gehoord. Ons experiment is niet alleen heel leuk om te doen, maar het nodigt hopelijk ook uit tot een goed gesprek over diversiteit en inclusie.’ Junker voegt toe: ‘Het gaat de laatste tijd natuurlijk best vaak over deze onderwerpen, en misschien worden sommigen een beetje moe van al die discussies. Ik hoop vooral dat ons experiment laat zien dat inclusiviteit ook een leuk onderwerp kan zijn om meer over te leren.’
Elk jaar vinden er wetenschappelijke onderzoeken plaats op muziekfestival Lowlands. New Scientist is partner van Lowlands Science Lab. Wij delen van tevoren wat er gaat gebeuren, en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen. Lowlands 2023 vindt plaats op 18, 19 en 20 augustus 2023.