Amsterdam (NL) – Het bekende computerspelletje Tetris heeft een klein broertje gekregen. De blokjes in de nieuwe variant hebben een afmeting van een duizendste millimeter.


Natuurkundestudenten Joost van Mameren, Bram van den Broek en Theodoor Pielage van de VU hebben een nieuwe vorm van Tetris, het computerspelletje waarbij je vallende blokjes zo netjes mogelijk in elkaar moet passen, gemaakt.

Het spel gezien door een microscoop

De blokjes in hun versie bestaan uit glazen kraaltjes in een waterdruppel. Een laserbundel tilt 42 van die kraaltjes op en duwt er steeds keurige Tetris-blokjes uit die vervolgens stap voor stap naar beneden zakken. Door de laserstraal aan te sturen, kun je de blokjes kantelen en opschuiven voordat ze op de stapel landen. Natuurlijk heb je wel een microscoop nodig om het geheel te kunnen zien.
De drie enthousiaste makers hebben niet alle onderdelen van het spel zelf gemaakt: de laseropstelling die microkraaltjes vasthoudt, bestond al. De pas afgestudeerde natuurkundigen hebben enkel de sofware van de opstelling flink aangepast om er Tetris mee te kunnen spelen. Alhoewel het spel geen echt wetenschappelijke vinding is, levert het het drietal misschien toch een publicatie op: het Guiness Book of Records heeft het nieuwe Tetris in behandeling als kleinste vorm van Tetris ooit gemaakt.

Sonja Jacobs

een videofilmpje van het spel is te vinden op
www.nat.vu.nl/~cosy