Nu het overal tijd is voor eindejaarslijsten, kijken we bij New Scientist ook nog één keer achterom. Dit waren in 2015 de best gelezen berichten op onze site.
Gezondheid, katten en fundamentele natuur- of sterrenkunde. Die onderwerpen doen het bij lezers van New Scientist goed, blijkt wanneer je de best gelezen berichten van 2015 eens onder elkaar zet. Van de honderden berichten die dit jaar op New Scientist verschenen – waarvan het merendeel wetenschapsnieuws is – zijn de bestgelezen niet altijd de meest serieuze nieuwtjes. Dat is overigens helemaal niet erg, want wetenschap mag naast leerzaam, interessant of spannend soms ook gewoon leuk en vermakelijk zijn. Hieronder volgt de lijst, gerangschikt van 20 naar 1, zodat het allemaal wat spannender wordt. Veel terugblikplezier!
‘Het ITER-uitstel is minder dramatisch dan het lijkt’
‘ITER tien jaar vertraagd’, kopten de media. Maar de momenten waar het bij deze kernfusiereactor écht om gaat worden veel minder uitgesteld.
20. Adembenemende nieuwe beelden van Pluto
Kraakheldere beelden van Pluto overspoelden afgelopen jaar de wetenschappers van de Nasa. New Horizons stuurt nieuwe – bijna onwerkelijke – foto’s van de ijsplaneet (afgelopen jaar waren er trouwens nog veel meer mooie beelden van Pluto, zie hier, hier en hier). Lees verder.
19. Koolstof- nanobuisjes gevonden in longen kinderen
Eind oktober verscheen het nieuws dat er koolstofnanobuisjes waren opgedoken in de longen van kinderen in Parijs – toch mag je daaruit niet al te overhaaste conclusies trekken. Lees verder.
18. Gecheckt: tien toekomst- voorspellingen uit Back to the Future 2
Op 21 oktober 2015 was het ‘Back to the Future-dag’, de exacte dag waarop Marty McFly in Back to the Future 2 in de toekomst arriveert. Om dat te vieren zochten we uit wat is er uitgekomen van de daar getoonde toekomst vol zweefskateboards en driedimensionale reclames. Lees verder.
17. Onzichtbare wolk om ieder mens
Kan de politie ons in de toekomst opsporen aan de hand van onze ‘onzichtbare wolk’, een wolk die bestaat uit microben en die als een persoonlijke dampkring om ons heen hangt? Lees verder.
16. De quantum- computer wordt ‘niet een beetje sneller, maar heel veel sneller’
Het quantumcomputerlab aan de TU Delft is hot onder onze lezers – nieuws van QuTech, zoals het lab heet – duikt in deze top 20 zelfs tweemaal op (let straks ook op de nummer 10). In september interviewde wij de baas van het lab, de bekende fysicus Leo Kouwenhoven. Hij nam ons mee in de toekomst van de beloftevolle quantumcomputer. Lees verder.
15. ‘Voor de grap zei ik: Is hier soms een Dysonbol in de maak?’
Wat draait er toch rond ster KIC 8462852? Een bouwwerk van aliens of een zwerm kometen? Dat vroegen we ons in 2015 af en New Scientist ging op zoek naar het antwoord. Lees verder.
14. Wat doet je smartphone als jij slaapt?
Het is twee uur ’s nachts. Je ligt te slapen. Enig idee wat je smartphone aan het doen is? Als je geluk hebt niets. Maar dat geluk had Mike niet: zijn smartphone was online poker aan het spelen. Een paar dagen later viel de rekening op de mat. Lees verder.
13. Hoe gezond is bier? De ontnuchterende feiten
In 2015 doken we voor het eerst dieper de wetenschap van bier in met een lang dossier in New Scientist en twee bier en wetenschap evenementen. Daarin besteedden we uitgebreid aandacht aan de chemie van het brouwen en de moleculen die zorgen voor die kenmerkende biersmaak. Online was dit verhaal uit ons dossier met afstand het populairst. Wil je ook weten hoe goed bier nu eigenlijk voor je is? Lees dan verder.
12. Kun je sneller vliegen dan het licht?
. Einstein, ruimtereizen en de grenzen van de fundamentele fysica – het blijft een populair onderwerp. Deze lekker lange voorpublicatie van mijn boek Robots, aliens en popcorn, waarin ik dieper de fundamentele wetenschap achter sciencefictionfilms induik, was dit jaar een van de best gelezen berichten. Lees verder.
11. Waarom we het niet eens zijn over de kleur van de jurk
Het was dé internethype van 2015 – de jurk die wit/geel of zwart/blauw was. De wetenschappelijke uitleg van dit verdeeldheid zaaiende probleem, valt nét buiten de top 10. Lees verder.
10. Quantum- teleportatie verwijst bezwaren Einstein naar prullenbak
Op de valreep in de top 10 staat mogelijk het grootste Nederlandse wetenschapssucces van het jaar. De geslaagde proef van fysicus Ronald Hanson, waarmee hij voor eens en voor altijd bewees dat quantumverstrengeling echt bestaat en daarmee de bezwaren van Einstein naar de prullenbak verwees. (Wij interviewden Hanson na het oorspronkelijke nieuwsbericht overigens ook nog over die mooie prestatie). Lees verder.
9. Katten en komkommers: komisch of kwalijk?
Dit jaar was de nieuwste rage op het internet katten die zich een ongeluk schrikken van komkommers. Maar waarom zijn katten eigenlijk zo bang voor die onschuldige groene lekkernijen? Lees verder.
8. Stephen Hawking heeft een manier gevonden om uit een zwart gat te ontsnappen
De eer van het hoogstgenoteerde harde bèta-verhaal gaat dit jaar, hoe kan het ook anders, naar Stephen Hawking die sowieso al schitterde in een eigen bioscoopfilm, maar ook nog eens uitspraken over zwarte gaten deed die wetenschappelijk misschien niet extreem vernieuwend waren, maar toch breed het nieuws haalden – inclusief op New Scientist. Lees verder.
7. Goede hardlopers hebben een aantrekkelijker karakter
Goed nieuws voor mannen (daar deed men onderzoek naar) die graag hardlopen en daar ook nog goed in zijn. Deze blijde boodschap bereikte in 2015 flink wat mensen. Lees verder.
6. Probiotica: hulptroepen uit een flesje
Ook in 2015 bleven we razend benieuwd naar het effect van probiotica. Deze voorpublicatie van het boek Allemaal Beestjes van Jop de Vrieze, uit 2014 alweer, trok ook dit jaar weer veel lezers naar de site. Lees verder.
5. Dieetpil fopt je lichaam zodat je gewicht verliest
Onderzoekers van het Amerikaanse Salk Institute for Biological Studies ontwikkelden begin 2015 een nieuw soort dieetpil . De pil geeft je lichaam het idee dat je net een maaltijd achter de kiezen hebt, zodat je lijf vet verbrandt zonder intake van calorieën. Lees verder.
4. Dit is wat je kat ziet
Dit bericht uit 2013(!) blijft onverminderd populair. Hele volksstammen zoeken dagelijks naar het antwoord op deze vraag en komen vervolgens bij ons terecht voor het antwoord. Ook benieuwd? Lees dan verder.
3. Maakt koud douchen je gezonder?
Koud douchen is gezond, wordt wel eens beweerd. Bewijs voor die stelling ontbreekt, want er is nooit onderzoek naar gedaan. Medicus Geert Buijze wilde daar in 2015 verandering in brengen. New Scientist-redactielid Joris Janssen trok het kortste strootje, dook een maand lang vrijwillig onder de koude douche en schoot daar bovendien een aantal filmpjes van (die nog altijd op youtube te bewonderen zijn). De conclusie na Joris zijn maandlange ontbering, kunt u overigens hier lezen. Lees verder over koud douchen.
2. Eindelijk verklaring voor chronische vermoeidheid
Na meer dan 25 jaar genegeerd te zijn, dook er in 2015 plotseling nieuwe hoop op voor mensen met het chronischevermoeidheidssyndroom. Lees verder.
1. ‘Wie de hele dag zit, heeft ’s avonds nergens zin meer in. Da’s logisch’
De hele dag zitten op kantoor is he-le-maal fout, stelde hoogleraar Erik Scherder van de vrije universiteit in een interview in New Scientist. Die boodschap slaat aan. Want dit bericht werd (met enige afstand) het best gelezen bericht van 2015. Lees verder.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Meer lezen: