Onderzoekers hebben een temperatuurgevoelige stof ontwikkeld die zich aanpast aan hoe warm, koud of zweterig de drager is. De stof is gemaakt van warmtegevoelig garen met vezels die in reactie op warmte en vochtigheid uitzetten of juist inkrimpen.
Wanneer het garen warm of vochtig is, krimpt het in tot een strakke bundel. Daardoor ontstaan er gaten in de kleding waaruit warmte kan ontsnappen. Wanneer de stof koud of droog is, gebeurt het omgekeerde: de vezels zetten uit, zodat de gaten kleiner worden en warmte niet langer kan ontsnappen.
Zo werkt de stof volgens onderzoeker YuHuang Wang van de University of Maryland als een warmteschakelaar die automatisch aan en uit gaat, afhankelijk van het thermisch (on)gemak van de drager. Hij publiceerde de vondst met zijn team in Science.
AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.
Verven en wassen
Een van de manieren waarop het menselijk lichaam warmte opneemt en afstaat, is via infraroodstraling. Bij kamertemperatuur vindt ongeveer 40 procent van het warmtetransport op deze manier plaats.
De meeste stoffen houden ons warm door infraroodstraling tegen te houden. Ze kunnen echter niet veranderen in welke mate ze dit doen. Dat geldt ook voor vochtafvoerende stoffen die sporters vaak gebruiken om hun lichaamstemperatuur te beheersen.
De temperatuurgevoelige stof kan de hoeveelheid uitgezonden infraroodstraling met 35 procent variëren, afhankelijk van de vochtigheid van de onderliggende huid. Net als andere sportkleding kun je de stof breien, verven en wassen. Wang hoopt dat zijn team in de nabije toekomst kan samenwerken met een fabrikant om zijn stof te verwerken in kleding.