Een nieuw medicijn tegen eierstokkanker blijkt niet effectiever dan het oude.

Wetenschappers hadden hoge verwachtingen van het medicijn Taxol. Als dokters het in combinatie met de standaard medicijnen voor chemotherapie zouden toedienen, zou het veel meer vrouwen moeten genezen van hun eierstokkanker. De resultaten vallen helaas tegen. Het effect is hetzelfde en met de oude methode blijken de vrouwen zelfs minder last te hebben van bijwerkingen.

Tussen februari 1995 en oktober 1998 deden 2074 vrouwen mee aan een onderzoek in 130 medische centra in acht landen. Het grootste internationale onderzoek dat ooit voor eierstokkanker is opgezet. De ene groep werd behandeld met de gebruikelijke medicijnen carboplatine en CAP, de andere groep kreeg een combinatie van carboplatine en Taxol. De onderzoekers volgden de vrouwen tot vier jaar na hun behandeling.

We laten complotdenkers te veel twijfel zaaien over HPV-vaccins
LEES OOK

We laten complotdenkers te veel twijfel zaaien over HPV-vaccins

We leven in een tijd van vaccinatie-angst, waarin complottheorieën welig tieren. We moeten tegengas geven, zegt onderzoeker Simon Williams.

Beide groepen vrouwen overleefden hun kanker met een gemiddelde van drie jaar. De vrouwen die met Taxol werden behandeld, hadden meer last van haaruitval, koorts, gevoelloosheid en prikkels in hun handen en voeten.

Hoewel wetenschappers meer hadden verwacht, is het toch opbeurend dat Taxol net zo goed werkt als het nu best werkende medicijn. Momenteel zetten Engelse en Amerikaanse wetenschappers een nieuw onderzoek op. Ze zijn benieuwd naar het effect van de opeenvolgende toediening van verschillende medicijnen. Taxol nemen ze daarin mee.

Jelka Lustenhouwer