Een omstreden ‘babydinosaurus’ blijkt een volwassen dwergdino te zijn.
De machtige brachiosaurus en de kolossale argentinosaurus blijken een raar broertje te hebben gehad: een gekrompen dinosaurus die niet groter werd dan een paard. Dat stellen de Vlaamse paleontoloog Koen Stein en zijn collega Martin Sander, beiden verbonden aan de universiteit van Bonn.
De onderzoekers analyseerden de microstructuur van de merkwaardig kleine botten van de dinosaurus Magyarosaurus dacus, die in 1895 opdoken in Transsylvanië. Dit moest een baby-dinosaurus zijn, namen veel onderzoekers aan. Maar Stein en Sander stellen nu dat de botten wel degelijk zijn volgroeid. Dat bewijst dat het hier gaat om een ‘verdwergde’ tak van de familie der reuzendinosaurussen, de sauropoden (PNAS, 18 mei 2010).
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
Waarschijnlijk is de dwergdino gekrompen door vele generaties lang te verblijven op een eiland, vermoeden de onderzoekers. Bekend is dat grote dieren daarvan gaandeweg krimpen, onder meer omdat ze op een eiland geen roofdieren te duchten,hebben en er weinig voedsel is. Eilandevolutie kwam in het nieuws toen onderzoekers in Indonesië de één meter hoge ‘floresmens’ vonden, een oermensje dat blijkbaar ook was gekrompen door het eilandeffect.
“Ons onderzoek toont aan dat dinosaurussen op eilanden onderhevig waren aan dezelfde ecologische en evolutionaire effecten”, zegt Sanders in een toelichting. “We konden ook aantonen dat de grotere botten die in hetzelfde gebied zijn gevonden, toebehoren aan andere dinosaurussoorten.”