Een agressieve vorm van huidkanker laat zich mogelijk eenvoudig bestrijden door een kunstmatig opgewekte auto-immuunafwijking.
Gebruik van het huidbleekmiddel monobenzon kan vitiligo veroorzaken. Deze immunologische afwijking ruimt pigmentcellen op. Michael Jackson zou door die kwaal een bleke huid hebben gekregen. Jasper van den Boorn, als NWO-onderzoeker werkzaam in het AMC in Amsterdam, gaat na of deze kwaal huidtumoren kan bestrijden.
Melanomen zijn agressieve huidtumoren. Ze zaaien gemakkelijk uit en dat maakt de behandeling lastig. Bovendien laten ze zich niet gemakkelijk met chemotherapie en bestraling aanpakken. Nu blijkt dat bij mensen met vitiligo het afweersysteem ook actief de kankercellen in het melanoom aanvalt, die immers uit pigmentcellen zijn ontstaan.
Bij mensen is deze behandeling nog niet uitgevoerd, maar wel bij muizen. Van den Boorn wekte bij muizen met melanomen vitiligo op. Daartoe gebruikte hij een crème met monobenzon, gecombineerd met een crème en injecties van verbindingen die het afweersysteem stimuleren. Bij 85% van de muizen stopte de tumorgroei, en drie op de vijf muizen was na de behandeling zelfs tumorvrij, zo publiceerde Van den Boorn onlangs in PLoS ONE. Begin juli zal Van den Boorn op het onderzoek promoveren.
Ieder mens een persoonlijk dieet
Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?
De behandeling zal bij patiënten een blijvende bleke huidskleur opleveren, laat Van den Boorn weten. Maar dat is de minste van twee kwaden. Het pigment komt niet meer terug. Van den Boorn: “Gezien de ernst van een uitgezaaid melanoom, zien wij dat als een aanvaardbare bijwerking. Bovendien bewijst het dat het lichaam een effectieve afweerreactie heeft opgebouwd en onze therapie dus aanslaat.”