Voor het eerst sinds het begin van de natuurbescherming is het aantal tijgers wereldwijd toegenomen. Naar schatting zijn het er nu 3900; dat zijn 700 tijgers meer dan vijf jaar geleden, toen de laatste schatting werd gedaan.

Het succes kan een steun in de rug betekenen voor de bescherming van andere soorten die in aantallen achteruitgaan door stroperij of het verlies van leefomgeving, zoals olifanten en neushoorns.

Ommekeer

‘Dit geeft hoop voor alle soorten, en zeker voor tijgers’, zegt Diane Walkington van het Wereld Natuur Fonds. ‘Het behalen van een ommekeer voor het eerst in de geschiedenis van natuurbescherming is een ontzettend belangrijk resultaat.’

Mieren zijn magnifieke navigators
LEES OOK

Mieren zijn magnifieke navigators

Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.

WFF maakte afgelopen zondag de cijfers bekend, vlak voor de driedaagse conferentie over tijgerbescherming in New Delhi. Deze conferentie zal zich vooral richten op het doel dat in 2010 werd gesteld: dat het wereldwijde aantal tijgers verdubbeld moet zijn in 2022, het Chinese jaar van de tijger. Dit moet gerealiseerd worden door bescherming van de tijger in dertien Aziatische landen en door het versterken van initiatieven tegen stroperij.

Wereldwijd zijn er nu meer tijgers dan vijf jaar geleden. Foto: Nigel Quest
Wereldwijd zijn er nu meer tijgers dan vijf jaar geleden.
Foto: Nigel Quest

Stroperij

De recente grote toename van tijgers is vooral te danken aan conservatieprogramma’s in India, Rusland en Nepal. Cambodja kondigde vorige week aan te willen beginnen met een herintroductieprogramma van tijgers, nadat bekend was geworden dat de tijger in dit land als functioneel uitgestorven moet worden beschouwd.

Stroperij en de vraag naar producten van beschermde dieren vormen nog altijd een grote bedreiging voor de tijger. Dat wordt duidelijk uit gegevens van Traffic, een organisatie die de handel in wilde dieren monitort. Tussen 2000 en 2014 zijn delen van 1590 tijgers in beslag genomen.

‘Wij streven ernaar dat stroperij volledig uitgebannen wordt’, zegt Walkington. ‘Daarom werken we samen met meerdere organisaties om het leefgebied van tijgers te behouden, handelsroutes te verstoren en te zorgen dat de vraag naar producten afneemt.’

Genoeg leefgebied

Vorige week werd eveneens een studie gepubliceerd die aantoont dat er genoeg intact leefgebied over is voor een verdubbeling van de tijgerpopulatie. ‘Dat betekent dat er minder druk ligt op het terugclaimen van bossen, en dat de focus meer zal liggen op het behouden van leefgebied dat nog over is’, zegt Walkington.

Het behouden van leefgebied van de tijger is ook gunstig voor andere soorten, ecosystemen en menselijke bevolking die leeft van producten uit de bossen. ‘Het gaat niet alleen om de bescherming van tijgers’, zegt Walkington.

Meest bedreigde katachtige

Maar er is nog steeds veel werk, benadrukt ze. Een eeuw geleden waren er wereldwijd 100.000 tijgers. ‘We kunnen pas optimistisch zijn over de toekomst van de tijger als het lukt om het aantal tussen 2010 en 2022 te verdubbelen’, zegt ze.

Er was deze week ook goed nieuws over een andere grote katachtige. De herintroductie van de Iberische lynx in Spanje lijkt succesvol. De overheid van Andalusië schat dat er nu 404 dieren zijn. In 2014 waren dat er 327. Deze lynx werd in 2002 nog gezien als de meest bedreigde katachtige.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: