Hebt u al gestemd op een van de 25 kanshebbers op de titel New Scientist Wetenschapstalent 2018? De digitale stembus is nog open tot zondagnacht, klokslag 12 uur. Stem en bepaal mee wie op 31 mei tijdens het evenement New Scientist Live de prijs voor talentvolste jonge onderzoeker uit Nederland en Vlaanderen krijgt uitgereikt.
Universiteiten en kennisinstellingen uit Nederland en Vlaanderen mochten talenten aandragen. Uit meer dan vijftig inzendingen heeft de redactie van New Scientist een top 25 samengesteld. Vanaf vandaag tot en met zondag 6 mei kunt u stemmen op uw favoriet. In deze periode komt ook een vakjury bijeen die de kandidaten scoort op wetenschappelijke impact, maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en mate van popularisatie. Het publieks- en juryoordeel tellen vervolgens elk voor 50 procent mee in de einduitslag.
De kanshebbers
De onderstaande 25 talentvolle onderzoekers hebben de eerste schifting overleefd. Wilt u meer weten over de talenten en hun onderzoek, dan kunt u terecht op de profielpagina’s. Stemmen kan op de stempagina.
‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’
Mannen en vrouwen ervaren pijn op een verschillende manier. Artsen moeten zich hier meer van bewust zijn, stelt Esmeralda Blaney Davidson.
- Tim Baarslag (Centrum Wiskunde & Informatica)
- Mirte Bosse (Wageningen University)
- Hannelore Bové (Universiteit Hasselt)
- Yoeri van de Burgt (Technische Universiteit Eindhoven)
- Corentin Coulais (Universiteit van Amsterdam)
- Michiel Dusselier (Katholieke Universiteit Leuven)
- Cleo Goyvaerts (Vrije Universiteit Brussel)
- Kasper van Gelderen (Universiteit Utrecht)
- Willemijn Hobo (Radboud UMC)
- Marlieke van Kesteren (Vrije Universiteit Amsterdam)
- Anne Lafarre (Tilburg University)
- Damya Laoui (Vrije Universiteit Brussel)
- Jeroen Leijten (Universiteit Twente)
- Lucas Lindeboom (Universiteit Maastricht)
- Maartje Luijten (Radboud Universiteit Nijmegen)
- Peter Mooij (Technische Universiteit Delft)
- Angelique van Ombergen (Universiteit Antwerpen)
- Bas Overvelde (AMOLF)
- Emily Petroff (ASTRON)
- Gerwin Smit (Technische Universiteit Delft)
- Laura Steenbergen (Universiteit Leiden)
- Gert Stulp (Rijksuniversiteit Groningen)
- Marjolein Vanoppen (Universiteit Gent)
- Jacco de Vries (Nikhef)
- Sophie van der Zee (Erasmus Universiteit Rotterdam)
Vierde editie
De verkiezing gaat dit jaar zijn vierde jaar in. Vorig jaar won Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden. Hij was daarmee de eerste sociaal wetenschapper die er met de prijs vandoor ging.
De verkiezing biedt jonge wetenschappers een podium waarop ze hun onderzoek aan het brede publiek kunnen laten zien. ‘Het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en Vlaanderen staat bol van jeugdig talent – zowel binnen als buiten de muren van de universiteit’, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘Dit jaar hebben we besloten de competitie ook open te stellen voor andere kennisinstellingen dan de achttien universiteiten van Nederland en Vlaanderen. Daardoor is het deelnemersveld gevarieerder dan ooit.’
De jury wordt dit jaar voorgezeten door Stan Gielen (voorzitter NWO) en bestaat verder uit Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Lieve van Hoof (covoorzitter Jonge Academie), Joos Vandewalle (voorzitter KVAB) en Jim Jansen.
Prijsuitreiking
De winnaar van de verkiezing wordt op 31 mei bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in TivoliVredenburg te Utrecht. Tijdens deze avond geven de vijf best scorende talenten een presentatie over hun onderzoek. Daarnaast zijn er colleges van stamcelonderzoeker Hans Clevers, astronoom Vincent Icke en verouderingsexpert Andrea Maier. De winnaar van de titel New Scientist Wetenschapstalent 2018 ontvangt een geldprijs van 2500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: