Neil Armstrong kan straks de eerste mens zijn naar wie een planeet wordt vernoemd – en jij kan dat beslissen. De International Astronomical Union (IAU), die over het benoemen van objecten in de ruimte gaat, heeft een openbare stemming geopend voor de namen van 32 exoplaneten en 15 van hun gaststerren.

Er is een kans dat er straks een planeet vernoemd wordt naar Neil Armstrong. Foto: Nasa
Er is een kans dat er straks een planeet vernoemd wordt naar Neil Armstrong. Foto: Nasa

‘Neil’ is een van de elf mogelijke namen voor de exoplaneet die op dit moment bekendstaat als 51 Pegasi b, de eerste planeet die ontdekt werd rondom een zonachtige ster. De planeet werd voor het eerst gezien in 1995 en was een nieuw soort planeet die niet in het zonnestelsel voorkomt – een hete Jupiter, een gasgigant die in een baan zeer dicht om zijn ster draait. Andere voorgestelde namen voor deze planeet zijn ‘Carousel Hell b’, ‘Hydrogen’ en ‘Yamasachi’, een personage uit de Japanse mythologie.

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
LEES OOK

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal

Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...

Astronomieverenigingen van over de hele wereld hebben namen voor de planeten en sterren voorgesteld, waarna de IAU een lijst van genomineerden samenstelde waarop mensen kunnen stemmen. Strenge regels verboden namen van levende mensen of namen die door copyright beschermd worden; daarom staan ‘Obama’ en ‘Spider-Man’ niet op de lijst.

Regelbreker

Ten minste één van de voorgestelde namen lijkt deze laatste regel bijna te breken: ‘Jaenerys’, naar het personage Daenerys uit Game of Thrones, is voorgesteld als naam voor exoplaneet HD 149026 b. Ook de achternamen van sciencefictionauteurs Jules Verne, Robert A. Heinlein, Arthur C. Clarke en Isaac Asimov zijn in de race voor andere exoplaneten en namen uit verschillende oude mythologieën zijn ook populair. Er staan erg veel Japanse namen en woorden op de nominatielijst. Dit is niet erg verrassend, want ongeveer een derde van de astronomieverenigingen die zijn aangesloten bij het project komt uit Japan.

Stemmen kan via NameExoWorlds.iau.org.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: