De mate waarin succes en rijkdom verdeeld is in sporten volgt een universele wet.

Goed nieuws voor iedereen die geld wil verdienen met gokken op sportuitslagen: de winnaar van een sportwedstrijd is gemakkelijker te voorspellen dan voorheen gedacht. Dat ontdekten Chinese wiskundigen na analyse van de uitslagen en verdeling van rijkdom in twaalf sporten. Zij publiceerden hun resultaten vorige maand op de wetenschappelijke voorpublicatiesite arxiv.org.

Paretoprincipe
In alle sporten volgt de verdeling van succes en rijkdom het zogeheten paretoprincipe – ook wel bekend als de 80/20 regel. In de door de wiskundigen bekeken sporten, waaronder tennis, golf, voetbal, volleybal en hockey, bleek 20 procent van de onderzochte spelers of teams 80 procent van het succes te genieten.

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
LEES OOK

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan

Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.

De kans dat een hoger aangeslagen speler in een bepaalde sport een wedstrijd won, bleek bovendien alleen af te hangen van het verschil op de ranglijst. De kans dat de nummer één van de nummer tien wint, is daardoor even groot als de kans dat de nummer tien van de nummer twintig wint.


Een gokcafé in Las Vegas. Bron: Marit & Toomas Hinnosaar

Vrouwentennis
Overigens is de grootte van die kans niet in alle sporten gelijk. Zo bleek de winstkans voor de hoger geplaatste speler in het mannentennis 0,65, maar in het vrouwentennis 0,7, waardoor uitslagen in het vrouwentennis voorspelbaarder zijn. Dit verschil wijten de onderzoekers aan de minder heftige concurrentie in het vrouwentennis.

Gokken
De gevonden wetmatigheid biedt mogelijkheden voor iedereen die gokt op sportuitslagen. Met het paretoprincipe in de hand moet het gemakkelijk zijn te ontdekken welke bookmakers gunstige tarieven bieden.

Wie hier zijn of haar voordeel mee wil doen, moet vermoedelijk wel snel zijn. Als de ontdekte wetmatigheid klopt, zullen ook bookmakers daar binnenkort vanzelf hun statistieken op aanpassen.

George van Hal