Onderzoekers van de National Taiwan University hebben een kunstmatige spier gemaakt uit de cellen van een ui. De spier kan in tegenstelling tot andere kunstspieren tegelijkertijd uitrekken en inkrimpen. Op die manier kan de uienspier in meer richtingen buigen dan de huidige kunstmatige spieren.
Ander kort nieuws
Planten gedijen beter op sommige schimmels
Planten groeien sneller als hun wortels worden blootgesteld aan bepaalde schimmels. De schimmels veranderen de activiteit van de genen van de plant, waardoor de wortels groeien en meer voedingsstoffen kunnen opnemen. In de toekomst kunnen schimmels mogelijk als mest fungeren.
Mieren zijn magnifieke navigators
Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.
Verblijf in ruimte kan dementie veroorzaken
Een trip naar Mars kan dementie bij astronauten in de hand werken. Door langdurige blootstelling aan hoogenergetische deeltjes in de ruimte kan het centraal zenuwstelsel beschadigd raken, wat leidt tot geheugenverlies en andere mentale problemen. Dat blijkt uit onderzoek van ruimtevaartinstituut Nasa.
Vinvis vangt meer door elastische zenuwen
Demond en tong van vinvissen bevatten zenuwen die elastisch genoeg zijn om tot dubbele lengte uit te rekken. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in Current Biology. Dergelijke zenuwen, uniek in het dierenrijk, zorgen ervoor dat vinvissen in één ademteug grote hoeveelheden prooidieren kunnen vangen.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: