SpaceX heeft een plan aangekondigd dat mogelijk het startsein vormt van een tijdperk van ruimtetoerisme. Eind 2018 wil het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk twee gewone burgers een rondje om de maan laten maken.
‘Zoals de Apollo-astronauten voor hen, zullen deze mensen de hoop en dromen van de mensheid bij zich dragen terwijl ze de ruimte in gaan, gedreven door de universele menselijke ontdekkingsgeest’, aldus het persbericht van SpaceX. Maar ze worden ook gedreven door geld, een hoop geld.
De twee personen, van wie de namen niet zijn bekendgemaakt, betalen een ‘significant’ geldbedrag om de eerste burgers te worden die een rondje om de maan maken. Sinds de Apollo 13 in 1970 heeft niemand deze tocht volbracht of zelfs maar aangevangen.
Moeten we de grenzen van het zonnestelsel herzien?
Ruimtesonde New Horizons vliegt nu voorbij de Kuipergordel, aan de rand van het zonnestelsel. Er wacht ons mogelijk nieuwe verrassingen.
Crew Dragon
SpaceX is van plan de ruimtetoeristen aan boord van een Crew Dragon-ruimteschip boven op een Falcon Heavy-raket te lanceren. Momenteel is nog geen van beide voertuigen in de ruimte getest.
De Crew Dragon moet in november 2017 zijn eerste testvlucht maken naar het internationaal ruimtestation, zonder mensen aan boord. De eerste bemande vlucht staat gepland voor mei 2018. De eerste Falcon Heavy-lancering moet ergens begin 2017 plaatsvinden.
Joyride
Gezien het feit dat het ruimteschip nog niet volledig is getest, laat staan gekeurd voor menselijk gebruik, lijkt een bemande lancering in 2018 een nogal optimistisch streven. Sommige deskundigen zijn dan ook sceptisch.
‘Typische SpaceX-branie’, zegt John Logsdon, expert ruimtevaartbeleid aan de George Washington University in de VS. ‘Dit is in feite een joyride. Het brengt geen enkel onderzoeksdoel dichterbij en heeft geen enkele wetenschappelijke waarde. Het is een soort hele hoge bungeejump.’
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Meer lezen:
- SpaceX-raket komt nu wel op zijn pootjes terecht
- Explosie Falcon 9 is tegenslag voor Amerikaanse bemande ruimtevaart
- Net niet: spectaculaire bijna-landing SpaceX-raket Falcon 9
- Landing ‘herbruikbare’ SpaceX-raket mislukt
- Hoe de raket van SpaceX op een boot knalde