Natuurkundigen die werken aan het ATLAS-experiment in CERN tonen hun muzikale kwaliteiten op een dubbel-cd en dvd, met als toepasselijke titel Resonance.
De natuurkunde komt her en der langs bij de fysische muziekstukken. Zo maakt gitaarband The TLA’s in hun nummer Points of Order al duidelijk dat natuurkundigen in het CERN veel tijd aan vergaderen besteden: ‘When a black hole destroys the earth, I will be in a meeting’. Een andere natuurkundige, Genevieve Steele, blijkt een begenadigd harpiste, waarbij de Keltische harp die ze bespeelt is gemaakt door haar vader, eveneens fysicus. In een vlot bluesnummer vat de hoge-fysica-rockband Canettes Blues Band de wetenschappelijke zoektocht in toegankelijke termen samen: ‘We’re looking for higgs, that son of a gun’.
Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.
Natuurkundigen hebben iets met snaren, zo bevestigt dit project. Dat gold bijvoorbeeld al voor Albert Einstein, die viool speelde, en voor astronoom Brian May, met een carrière als gitarist in een rockband.
Het label van de CERN-platenmaatschappij is Neutralino Records, genoemd naar een hypothetisch deeltje dat in de deeltjesfysica wordt beschreven in de supersymmetrie-theorie. De fysici werken bij het ATLAS-experiment aan de analyse van deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider, in de hoop dat ze beter kunnen begrijpen welke krachten het heelal hebben geschapen. Het album zal officieel in roulatie gaan op 6 december 2010, 13,7 miljard jaar na de oerknal. De opbrengst van het album gaat naar een goed doel, een weeshuis in Nepal. Helaas zijn harde kopieën enkel verkrijgbaar in Genève. Uit milieuoogpunt zullen liefhebbers elders zich moeten beperken tot digitale downloads.
Erick Vermeulen