Onderzoekers hebben een draadloze contactlens getest die de oogdruk bewaakt en die medicijnen tegen de aandoening glaucoom toedient op momenten dat dat nodig is.

Een draadloos contactlensapparaatje kan de oogaandoening glaucoom helpen behandelen door de opbouw van druk in het oog in de gaten te houden, en automatisch medicijnen af te geven wanneer die druk te hoog wordt.

Volgens schattingen treft glaucoom wereldwijd ongeveer 80 miljoen mensen. De aandoening wordt veroorzaakt door onvoldoende afvoer van vocht uit het oog. Dat verhoogt de oogdruk en kan de oogzenuw beschadigen, wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden.

Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
LEES OOK

Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?

Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?

Prototype

De aandoening wordt vaak behandeld met medicijnen die helpen overtollig vocht uit het oog af te voeren, toegediend in de vorm van oogdruppels. Maar volgens bio-informaticus Xi Xie van de Sun Yat-Sen-universiteit in het Chinese Guangzhou en zijn collega’s hebben mensen vaak moeite om zich aan hun behandelschema te houden.

De onderzoekers ontwierpen daarom een prototype van een contactlensapparaat dat de oogdruk meet en glaucoommedicijnen afgeeft als dat nodig is. De buitenste laag van de lens heeft zes kleine koperen plaatjes die zijn gerangschikt in een ring rond de pupil. Deze plaatjes meten de oogvervorming die wordt veroorzaakt door stijging van de oogdruk.

Een antenne in de buurt van het oog verzendt de gegevens vervolgens naar een computer die in de buurt staat. De binnenste laag van de lens – die in contact staat met het hoornvlies – bevat een drukverlagend medicijn genaamd brimonidine. Dat kan worden vrijgegeven wanneer de lens via de antenne een signaal van de computer ontvangt.

Verlaagde konijnenoogdruk

De onderzoekers hebben hun lenzen getest op konijnen zonder glaucoom. Ze toonden eerst aan dat het apparaat de oogdruk bij de dieren kan bewaken, en dat het de gegevens draadloos naar de externe computer kan verzenden. Daarna gebruikten ze de computer om een draadloos signaal naar de contactlens te sturen om de afgifte van brimonidine in gang te zetten.

De oogdruk van de dieren bleek na dertig minuten met ongeveer een derde afgenomen en na twee uur met gemiddeld meer dan 40 procent.

‘Deze technologie kan een revolutie teweeg brengen in het leven van miljoenen patiënten met glaucoom’, zegt biotechnicus Ali Yetisen van Imperial College London, die niet bij het oorspronkelijke onderzoek betrokken was. ‘Het zou een prachtige aanvulling zijn op het gereedschap van de oogarts.’

Verdere studies zijn nodig om te beoordelen hoe goed het apparaat bij mensen werkt.