Turku (Finland) – Studenten kunnen jaloers zijn. Baby's mogen niet alleen een hele dag soezen en slapen. Zij zijn ook meesters in de kunst van het leren in de slaap.


Als baby's één jaar oud zijn, herkennen ze al een hoop geluiden en zelfs enkele woorden. “Baby's zijn zulke bollebozen omdat ze hun taal al slapend én wakend leren”, meldt psychobiologe Marie Cheour in Nature.
Om haar theorie te testen, bestudeerden Cheour en haar collega's 45 baby's in de eerste prille dagen van hun leven. Elke baby kreeg een uur lang drie verschillende Finse klanken te horen: babygeluiden als “oo”, “ee” en een moeilijk te onderscheiden “oo-ee”-overgangsklank. Met EEG-opnamen maten de onderzoekers de hersenactiviteit van de kleintjes bij het horen van de verschillende klanken. Een “oo”, “ee” of een mix van die twee, het maakte de baby's niets uit. EEG-opnamen toonden geen verschil in hersenactiviteit.
Vervolgens verdeelde Cheour de baby's over drie gelijke groepen. Eén groep kreeg 's nachts dezelfde drie klanken te horen, de tweede groep luisterde naar makkelijker te onderscheiden tonen. De overige baby's gingen terug naar hun moeders. Zowel bij het testen in de ochtend als wel in de avond herkende de eerste groep de moeilijk te onderscheiden overgangsklank, zelfs als de toonhoogte veranderde. Dit in tegenstelling tot de andere groepen.
Cheour denkt dat eenjarigen hun hersenschors, die betrokken is bij het verwerken van informatie, niet uitzetten als ze slapen gaan. Helaas verliezen we deze gave als we ouder worden. Een cassettebandje met onmogelijke Russische klanken onder je kussen? Zet het uit je hoofd.

Frederique Melman