Bonn (D) – Duitse chemici ontwikkelden met Mexicaanse sjamanen een middel tegen suikerziekte.


De sjamanen in de hoogvlakten van Mexico leveren al vele generaties een drankje tegen suikerziekte aan hun patiënten. Dat is nadat ze, op basis van symptomen en de zoete smaak van het bloed of de urine van de patiënt, de diagnose 'zoet bloed' hebben gesteld. Maar liefst acht van de tien volwassenen lijdt aan diabetes type 2, een gevolg van mogelijk genetische aanleg en een verkeerd dieet.
In eerste instantie leverde onderzoek aan planten door chemici van de universiteit van Bonn geen duidelijk middel op. Meekijken bij de bereiding van het geneesmiddel door een sjamaan, vormde de sleutel. De combinatie van een plant met bijvoorbeeld maïs zorgt ervoor dat knippende enzymen uit maïs grote verbindingen uit de plant knippen tot kleinere, waaronder de verbinding die helpt bij diabetes.
De sjamaan verwerkt het plantaardige middel in een drankje dat hij 'agua de uso' noemt, water voor dagelijks gebruik. De patiënten moeten dagelijks een halve liter drinken. De Duitse onderzoekers hebben nu het werkzame stofje geïsoleerd en verwerkt in capsules. Drie capsules bevatten evenveel van de actieve verbinding als een half pond plantenmateriaal. Een klinische test staat gepland, en mogelijk zal er in de Mexicaanse hoogvlakten een fabriek verrijzen die de antisuikerziektecapsules moet gaan maken. Voor de boeren in de omgeving zal de verbouw van de geneeskrachtige plant brood op de plank gaan brengen.

Erick Vermeulen