De menselijk ogende robot Atlas van Boston Dynamics heeft laten zien dat hij met de finesse van een Olympische schoonspringer een achterwaartse salto kan maken.

Een grote vooruitgang voor de robotica. Ondanks wat jaren aan sciencefictionfilms ons laten geloven, is het voor een robot verdomd lastig op twee voeten te lopen, klimmen of balans te houden.

Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’
LEES OOK

Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’

Bewegingswetenschapper Aylin Post volgde vijf jaar lang zwemtalenten op weg naar de top. Ze analyseerde miljoenen zwemtijden ...

Dit werd pijnlijk duidelijk tijdens de recente Robotics Challenge die door het Amerikaanse leger werd georganiseerd. Daarbij moesten menselijke robots zo goed mogelijk alledaagse taken uitvoeren. Voor mensen is deuren openen bijvoorbeeld geen enkel probleem, maar de deurhendel bleek het gros van de robots een onoverkoombaar obstakel.

LEESTIP In dit boek van New Scientist-redacteur George van Hal leest u alles over sciencefictionachtige wetenschap – van de opkomst van superrobots tot de mogelijkheid om met ruimteschepen naar verre sterren te vliegen. Bestel nu in onze webshop.

Wandelingetje

De nieuwe video van Boston Dynamics doet vermoeden dat een aantal problemen in ieder geval zijn opgelost. Vorig jaar liet het bedrijf al zien dat Atlas zonder problemen een wandelingetje kan maken in een besneeuwd bos. Nu blijkt de robot zich ook al prima in de sportschool thuis te voelen.

De timing van de video is opmerkelijk. Twee weken geleden kwam de VN nog bij elkaar om te praten over het risico van moordrobots. Het is dan ook niet verrassend dat velen de ontwikkeling van de nieuwe krachten van Atlas zien als het begin van de robotheerschappij. ‘Ik zou best zonder deze toekomstige vernietiger van werelden kunnen leven,’ schreef Darrel Etherington van TechCrunch bijvoorbeeld.

Behendigheid

Toch is dat wat voorbarig. Zelfs Boston Dynamics is het bijvoorbeeld nog niet gelukt om Atlas behendige mensenhanden te geven. Op basis van de video kunnen we daarom een ding wel stellen: als die robotopstand echt komt, zal een deur met een hendel ons vooralsnog voldoende beschermen.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: