’s Middags een examen gedaan dat niet goed ging? We hebben het perfecte excuus voor je: hoe later op de dag, hoe slechter de verwachte score.
Hans Henrik Sievertsen van het Deens Nationaal Centrum voor Sociaal Onderzoek in Kopenhagen en zijn team keken naar 2 miljoen gestandaardiseerde testscores van Deense kinderen tussen 8 en 15 jaar. Per uur (gemeten vanaf 8 uur ’s morgens) gingen de scores evenveel achteruit als de achterstand die je oploopt bij het missen van 10 dagen school. Vooral kinderen die niet zo goed presteren op school bleken last te hebben van het latere tijdstip.
Het team denkt dat het verschil te wijten is aan cognitieve vermoeidheid. Vlak na een pauze van 20 of 30 minuten verbeterden de scores van toetsen namelijk weer, alsof de test 2 uur eerder was afgenomen.
Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’
Bewegingswetenschapper Aylin Post volgde vijf jaar lang zwemtalenten op weg naar de top. Ze analyseerde miljoenen zwemtijden ...
Hoe de kinderen hun mentale batterij opladen is onduidelijk. ‘Ik ben erg geïnteresseerd in wat er tijdens deze pauzes gebeurt,’ zegt Sievertsen. ‘Is het omdat ze iets eten, of frisse lucht halen? Als we dat weten, kunnen we erover speculeren waarom sommige kinderen meer last hebben van het tijdstip dan andere.’
Race tegen de klok
Sievertsen pleit niet voor roosterwijzigingen. In plaats daarvan stelt hij voor om tests op verschillende scholen altijd op hetzelfde moment af te nemen, eventueel na een pauze. ‘Een andere oplossing is het omrekenen van de testscores aan de hand van de testtijd en de vraag of je een pauze gehad hebt,’ zegt hij.
In de VS beginnen een aantal nationale toelatingstests voor universiteiten standaard om 8 uur ’s morgens.
Maar school draait niet alleen om examens. Een groot aantal studies heeft aangetoond dat tieners baat hebben bij een schooldag die later begint. In sommige landen discussieert men er daarom over of schooldagen later moeten beginnen, om beter aan te sluiten bij de biologische klok van tieners.
‘Over de hele wereld zien slaaponderzoekers die specifiek tieners bestuderen dat deze groep juist alerter wordt naarmate de dag vordert,’ zegt Kyla Wahlstrom, van de universiteit van Minnesota in Minneapolis. In deze studie werd echter geen verschil gevonden tussen verschillende leeftijden.
Het uur van de dag beïnvloedt niet alleen de prestaties van kinderen. Zo is de kans dat een rechter tot een gunstige uitspraak komt groter aan het begin van de dag of net na de lunch. Bovendien schrijven artsen naarmate de dag vordert bij een infectie van de luchtwegen vaker antibiotica voor.
Lees verder: