De Russische autoriteiten hebben de piek in radioactiviteit bevestigd die in september in de lucht boven het Oeral-gebergte werd gemeten

De kaart van het IRSN die aangeeft waar de radioactiviteit vermoedelijk vandaan komt

De Russische Meteorologische Dienst heeft  in het zuidelijk gedeelte van het Oeralgebergte ontsnapt Ruthenium-106 gemeten, een radioactief isotoop dat soms ontstaat bij de productie van nucleaire materialen. Zij gaven de gebeurtenis het label ‘extreem hoog stralingsniveau’.

Eerder deze maand rapporteerde de Franse nucleaire waakhond IRSN al dat het radioactiviteit had gemeten in de regio tussen de rivier de Wolga en het Oeralgebergte. Zij vermoedden toen dat dat het gevolg was van een ongeluk bij de productie van radioactief materiaal of bij de verwerking van nucleaire brandstof. Hoewel de wolk over Europa trok, stelden zij in hun rapport dat het geen significante problemen voor de volksgezondheid of het milieu zou veroorzaken.

Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’
LEES OOK

Wat is het geheim achter het succes van de wereldtop? ‘Luie toppers bestaan niet in het zwemmen’

Bewegingswetenschapper Aylin Post volgde vijf jaar lang zwemtalenten op weg naar de top. Ze analyseerde miljoenen zwemtijden ...

marie-curie-special-new-scientist
LEESTIP. In deze eenmalige editie van New Scientist leest u alles over Marie Curie, de vrouw die radioactiviteit ontdekte. Bestel nu in onze webshop.

Vingerwijzen

Toen het rapport werd uitgebracht, stelde het Russische staatsbedrijf Rosatom dat bij hen geen sprake was van een radioactief lek. De Russische meteorologische dienst stelt nu echter dat het hoge niveaus van radioactiviteit heeft gemeten in dorpjes grenzend aan Mayak, een verwerkingsfabriek voor radioctief afval van Rosatom.

Mayak heeft op zijn beurt ontkend dat het de bron van de besmetting is. De medewerkers van de kerncentrale gaven aan dat ze al enkele jaren zijn gestopt met het extraheren van Rutheneium-106 uit gebruikte nucleaire brandstof.

De kerncentrale die in de regio Tsjeljabinsk staat, is al minstens twee keer eerder verantwoordelijk geweest voor radioactieve ongevallen. In 2004 werd vastgesteld dat radioactief afval in een lokale rivier werd gedumpt. Volgens nucleaire regelgevers gebeurt dat nu niet meer, maar anti-kernenergie-activisten zeggen dat je dat gezien de strenge geheimhouding onmogelijk kunt vaststellen.

De milieuorganisatie Greenpeace zegt dat het contact gaat zoeken met de procureur-generaal van Rusland om te onderzoeken of er sprake is geweest van een ‘mogelijke geheimhouding van een radioactief ongeval’, en te controleren of de volksgezondheid voldoende wordt beschermd.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: