De minuscule robotlibelle DelFly Explorer van de TU Delft kan zelf obstakels ontwijken. Het is uitzonderlijk dat een zogeheten Micro Air Vehicle (MAV) met een gewicht van 20 gram, zelfstandig onbekend terrein kan onderzoeken zonder hulp van buitenaf. De bouwers van de robotlibelle rustten het apparaatje daarvoor uit met een nieuw systeem met stereoscopisch beeld van slechts vier gram.
Het systeem met stereoscopisch beeld bestaat uit twee camera’s en een minuscule computer. Door de camera’s kan de afstand tot objecten op dezelfde manier worden ingeschat als wij dat doen met onze twee ogen. Met een nieuw ontwikkeld algoritme kan de computer de beelden net zo snel verwerken als ze worden ontvangen, waardoor de DelFly precies weet waar zich obstakels bevinden. De beelden worden vervolgens aan boord verwerkt, zonder tussenkomst van mensen of een externe computer.
Andere MAV’s, zoals quadrocopters, kunnen ook al zelfstandig obstakels ontwijken, maar die wegen op zijn minst vijftig keer zo veel. Daarom wilden de Delftse onderzoekers een systeem ontwikkelen dat zo licht en snel is dat het voor de DelFly gebruikt kon worden.
Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?
Het robotje is voor verschillende doeleinden inzetbaar. Zo kan je de DelFly bijvoorbeeld inschakelen om rijp fruit te detecteren, livebeelden bij concerten te streamen, maar ook als zelfstandig vliegende fee in een attractiepark.
De onderzoekers verwachten dat in de toekomst ook grotere MAV’s uitgerust kunnen worden met het nieuw ontwikkelde stereoscopische systeem. Daarmee zouden ze dan obstakels kunnen ontwijken zonder dat ze daardoor veel zwaarder worden.