Een robotarm die beweegt als een olifantenslurf heeft de Deutsche Zukunftspreis 2010 gewonnen.
De roboslurf meet slechts 70 centimeter, maar als de balgen erin worden opgeblazen groeit hij tot 1,1 meter. Deze besturing imiteert de 40.000 spiertjes die ervoor zorgen dat een olifantenslurf gracieus een pinda kan oppakken. De structuurelementen in de slurf zijn in één keer vervaardigd, door een laser die polyamidepoeder verhitte, zodat verder geen assemblage daarvan nodig was. Dat is een soort 3D-printen. Waar industriële robots doorgaans slechts tien procent van hun massa kunnen optillen, kan de 1,8 kilogram zware plastic slurf wel een halve kilogram optillen.
De roboslurf is ontwikkeld door Peter Post en Markus Fischer van het bedrijf Festo en Andrzej Grezesiak die is verbonden aan een der Fraunhofer-instituten. Aan de Deutsche Zukunftspreis 2010, die ze op 1 december ontvingen, is een bedrag van 250.000 euro verbonden. Het grijpmechanisme, een drievingerige hand, is geïnspireerd door de staartvin van een forel. Als er een druk op een vinger wordt uitgeoefend, beweegt die zich naar de druk toe, in plaats van dat hij wijkt. Bij een demonstratie pakt de robotarm voorzichtig een ei uit de hand van Post en geeft die dan door aan Fischer.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
Fischer benadrukt dat de lichtgewicht robot is ontworpen om gevaarlijke situaties te vermijden. De toepassing van perslucht en lichte materialen draagt daaraan bij. Hij moet inzetbaar zijn bij verpakken van tere materialen en bij autoreparaties, maar ook voor mensen met een handicap of in het huishouden.