Corvallis (VS) – Het is gebruikelijk om slechts één variëteit rijst te planten. Maar of het slim is? Een recent experiment in Azië laat zien van niet.


Amerikaanse onderzoekers vroegen aan boeren in China om verschillende rijstvariëteiten op hun land door elkaar te planten voor een periode van twee jaar. De gemengde gewassen hebben meer dan 90 procent minder last van schimmel en daardoor een veel grotere opbrengst. Het onderzoek vond plaats in de provincie Yunnan in China en de resultaten staan in het nieuwste nummer van Nature.

Rijst is voor meer dan de helft van de wereldpopulatie de belangrijkste caloriebron. Daarmee is het duidelijk het meest belangrijke gewas op aarde. De rijstproductie worstelt sinds jaar en dag met blast, een schadelijke schimmel. Dit vermindert de opbrengst en in het ergste geval doodt het de plant. Diverse rijstvariëteiten zijn ontwikkeld in een poging om natuurlijke resistentie te verkrijgen. Tot nu toe doorbrak de schimmel deze steeds in korte tijd.

De resultaten van het onderzoek verbaasden de onderzoekers. De verliezen die de blastschimmer bij allerlei kleefrijstsoorten, veroorzaakte, namen af met 94 procent. De verliezen van de andere rijstsoorten, ook veroorzaakt door de schimmel, namen het eerste jaar af met 25 procent en het jaar daarop met 55 procent. “De afname in het tweede jaar is bemoedigend”, zegt dr Chris Mundt, co-auteur van de studie. “Sommige theoretische studies voorspellen de voordelen van het planten van verschillende soorten gewas op de langere termijn. Dit is het eerste grote experiment dat de theorie bevestigt.”
Met deze methode nam ook het bestrijdingsmiddelengebruik af. De boeren gebruikten voorheen drie tot acht keer per jaar fungiciden. De gemengde gewassen kregen in het eerste jaar één keer een behandeling en het tweede jaar werd het chemicaliëngebruik gestopt.

Ingrid van Vilsteren