Dat professionele coureurs tijdens hun race gesynchroniseerd blijken te knipperen met hun ogen, kan duiden op een bepaalde cognitieve toestand.
Verschillende autocoureurs knipperen met hun ogen op ongeveer dezelfde punten in een circuit, wat een teken zou kunnen zijn van een gesynchroniseerde mentale toestand die optreedt bij het geconcentreerd besturen van een auto.
Het knipperen met de ogen smeert de oogbol, maar hoe het verband houdt met andere aspecten van onze gezondheid is onduidelijk. Door dit te bestuderen, kunnen we mogelijk aandoeningen waarbij het knipperen verandert, zoals de ziekte van Parkinson, beter begrijpen.
Hoe kom je aan je microbioom?
Het verhaal gaat dat ons darmmicrobioom al bij de geboorte wordt bepaald. Nu wordt duidelijk dat factoren later minstens zo belangrijk zijn.
12 keer per minuut
We knipperen ongeveer twaalf keer per minuut, waarbij het knipperen ongeveer een derde van een seconde duurt. Onze knippersnelheid is in verband gebracht met de aandacht die we aan een bepaalde taak besteden. Sommige mensen knipperen bijvoorbeeld minder als ze zich op een scherm concentreren.
‘Veel mensen denken dat knipperen alleen gebeurt om de ogen te bevochtigen, maar daarvoor volstaat slechts enkele malen knipperen per minuut’, zegt communicatie-onderzoeker en ex-wielrenner Ryota Nishizono van NTT Communication Science Laboratories in Atsugi, Japan.
Om te bestuderen hoe autorijden het oogknipperen kan beïnvloeden, onderzochten Nishizono en zijn collega’s drie professionele mannelijke coureurs van een Formule-raceteam. De coureurs reden 304 oefenrondjes op drie circuits in Japan: Fuji, Suzuka en Sugo. Een zogeheten binoculaire eyetracker op hun helm registreerde het knipperen. De knipperfrequentie werd bepaald met hulp van machine learning.
Uit een analyse van de gegevens bleek dat, hoewel de knipperfrequentie van de coureurs verschilde, ze over het algemeen op elk circuit op ongeveer dezelfde punten knipperden, waarbij hun knipperfrequentie afnam naarmate ze sneller reden.
Consistent knipperen
Nishizono zegt dat het team aanvankelijk verbaasd was over de consistente knipperpatronen. Maar omdat de stuurpatronen op elk circuit vergelijkbaar zijn, is het waarschijnlijk te verwachten dat de cognitieve toestand van de coureurs, en dus misschien ook het knipperen, enigszins gesynchroniseerd zijn.
‘Factoren die de timing van knipperen beïnvloeden, zijn talrijk en worden niet volledig begrepen’, zegt neurowetenschapper Omar Mahroo van het University College Londen. Een beter begrip van het knipperen zou ons meer kunnen leren over aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, die gepaard gaat met een verminderde knippersnelheid, en blepharospasme: ongecontroleerd knipperen of trekken met de oogleden.