Zestig Belgen fungeren als de proefkonijnen voor een gloednieuw vaccin tegen nicotine.
Het Britse farmaceutische bedrijf Xenova heeft een vaccin ontwikkeld tegen nicotine. Zelfs de meest verstokte roker moet daarmee zijn verslaving opgeven. Nu het bedrijf alle testen op proefdieren heeft afgerond, wil men het vaccin op mensen uitproberen. Zestig Belgen, vijftig rokers en tien niet-rokers, werden geselecteerd voor de eerste vaccinprik. In de eerste plaats wil men nagaan of het vaccin veilig is en goed wordt getolereerd. Toch wil het bedrijf in deze fase van het klinische onderzoek ook al achterhalen of het inderdaad de noodzakelijke immuunreactie tegen nicotine opwekt.
Nicotine is het actieve bestanddeel in tabaksrook. Het is een klein molecuul dat gemakkelijk door de barrière dringt die onze hersencellen scheidt van het bloed. Het wekt in de hersenen een kick op en het is verslavend.
Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...
Het nicotinevaccin stimuleert de afweercellen van ons eigen lichaam om antilichamen tegen nicotine aan te maken. Daardoor zou nicotine, vanaf het moment dat het via de longen in het bloed terechtkomt, meteen worden bedekt met antilichamen. Het kan dan niet meer in de hersencellen binnendringen en het veroorzaakt niet langer een kick. Volgens Xenova’s medisch directeur John St. Clair Roberts zal het ontbreken van die kick de zin in roken doen afnemen. Wie in geen enkele sigaret nog genot vindt, zal er gauw mee ophouden.
Het nicotinevaccin van Xenova is het eerste in zijn soort. De meeste behandelingen om het roken af te leren, zoals de nicotinepleister of de kauwgom, zijn in feite vervangingtherapieën. Ze pakken het probleem, nicotineverslaving, niet bij de wortel aan. De patiënt kan zijn afhankelijkheid van nicotine slechts over lange termijn afbouwen en een groot aantal hervalt in hun oude verslaving. Een éénmalige prik die alle verdere begeerte ontneemt, zou een mooi alternatief zijn.