De mensen die 30.000 jaar geleden in Europa leefden aten mammoetvlees, terwijl ze hun honden rendiervlees voorschotelden. Dat concluderen Duitse biogeologen in het vakblad Quaternary International.
De wetenschappers kwamen tot deze vondst nadat ze fossielen onderzochten die in Tsjechië zijn gevonden. De fossiele botten waren zowel van mensen als van enkele dieren, waaronder honden, beren en wolven. Door isotopen van koolstof en stikstof in de botten te onderzoeken, wisten de wetenschappers het dieet van de mensen en dieren te achterhalen.
Mammoet vs rendier
De mensen bleken vooral mammoetvlees te hebben gegeten. Opvallend genoeg geldt dat ook voor de wilde dieren als beren en wolven. De honden hebben daarentegen zich vooral tegoed gedaan aan rendiervlees. Dat impliceert dat de prehistorische mensen bepaalden wat de honden te eten kregen, net zoals we tegenwoordig het dieet van onze huisdieren bepalen. De mens gaf het minder lekkere rendiervlees door aan hun honden, terwijl ze het mammoetvlees zelf consumeerden.
'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.
Gravettecultuur
De onderzochte botten komen uit Předmostí, een archeologische vindplaats nabij de Tsjechse stad Přerov. De gevonden mensen behoorden tot de Gravettecultuur in het Laat-paleolithicum. Deze mensen gebruikten mammoetbotten voor het bouwen van hun nederzetting en het maken van beeldjes. Dat deed wetenschappers reeds vermoeden dat deze prehistorische groep gericht op mammoeten jaagde.
Lees ook: