Een recent ontdekte platworm die voornamelijk in aquaria gedijt, blijkt een bedreiging voor koralen. Biologen waarschuwen aquariumhouders voor de gevolgen van de koraalvretende wormen.
Een recent ontdekte platworm die voornamelijk in aquaria gedijt, blijkt een bedreiging voor koralen. Biologen waarschuwen aquariumhouders voor de gevolgen van de koraalvretende wormen.
Britse Biologen hebben een koraaletende platworm geïdentificeerd die mogelijk een grote bedreiging is voor koraalriffen. De platworm (Amakusaplana acroporae) werd ontdekt op het Great Barrier Reef en is nog niet eerder gevonden op andere koraalriffen. Hoewel de worm alleen op het Great Barrier Reef lijkt voor te komen, blijkt nu na onderzoek dat deze platwormen overal ter wereld in aquaria te vinden zijn. Het is niet bekend hoe deze platworm in aquaria is terechtgekomen, al denken de onderzoekers dat de platworm oorspronkelijk is meegelift met ‘koraalstekken’ die afkomstig zijn uit een enkel ‘besmet’ aquarium. De biologen stellen dat de wormen ook mogelijk een gevaar vormen voor andere koraalriffen. De onderzoekers maken hun bevindingen deze week bekend in het vakblad Coral Reefs.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
De platworm eet koralen en is in staat om in korte tijd enorme schade aan te richten. De platworm voedt zich niet alleen met het koraal zelf, maar neemt ook de algen op die zich in de koralen bevinden. De algen zijn verantwoordelijk voor de diversiteit aan kleuren in koralen. Platwormen slaan die algen op in hun darmcellen waardoor ze dezelfde kleur aannemen als koralen. Door die camouflagetechniek is de platworm tot nu toe buiten het zicht van biologen gebleven.
Wetenschappers vrezen dat eigenaren van tropische aquaria niet kunnen vaststellen of hun koralen zijn geïnfecteerd met de gecamoufleerde platworm. De parasieten kunnen in het milieu komen wanneer eigenaren van aquaria de koralen lozen in het wild, bijvoorbeeld omdat ze te groot zijn worden. Dat zou enorme consequenties kunnen hebben voor koraalriffen, stellen de biologen. ‘Het is belangrijk om mensen ervan bewust te maken dat de inhoud van hun aquarium nooit geloosd mag worden in het wild. Op die manier introduceren mensen verschillende soorten parasieten en ziekten aan het koraalrif. Dat kan dramatische problemen veroorzaken in ecosystemen, waar die parasieten van nature niet voorkomen’, zegt leider van het onderzoek, Jörg Wiedenmann, in een persverklaring.
Geïntroduceerde soorten, afkomstig uit tropische aquaria, hebben al eerder massale schade aangericht rondom koraalriffen. De beruchte koraalduivel, een vis die van nature voorkomt in de Indische Oceaan, werd 20 jaar geleden voor het eerst ‘geloosd’ in de Atlantische Oceaan. Sindsdien is daar de koraalduivelpopulatie explosief gestegen. De vraatzuchtige vis eet alles wat in zijn bek past. Mede doordat de invasieve soort geen natuurlijke vijanden kent, kan de vis ongestoord zijn gang gaan, waardoor vispopulaties enorm zijn afgenomen en de natuurlijke balans rondom koraalriffen is verstoord. De onderzoekers zijn bang dat hetzelfde zal gebeuren met de platworm en stellen dat dierenwinkels extra voorlichting moeten geven bij de verkoop van tropische planten en zeedieren.
Lees verder: