Rehovot (IL) – Slimme irrigatiesensor geeft planten alleen te drinken wanneer deze dorst hebben.


Planten kunnen misschien niet zeggen dat ze dorst hebben maar ze tonen het wel: ze laten hun bladeren hangen. Een irrigatiesysteem – ontwikkeld door Yehoshua Sharon en Ben-ami Bravdo op de landbouwfaculteit van de Hebreeuwse Universiteit in Rehovot, Israël – speelt hierop in. Hij geeft ‘zijn’ planten te drinken wanneer zij daarom vragen. Vele gewassen floreren dankzij deze techniek.
Een elektronische sensor, op de blaadjes van de planten vastgemaakt, meet de dikte van de blaadjes op de micrometer nauwkeurig. Wanneer de dikte van een blad verandert, stuurt de sensor een signaal naar een processor die de watervoorziening van de plant hierop afstemt. “De dikte van bladeren hangt namelijk af van de hoeveelheid water in de plant”, vertelt Sharon. “Een gezond blad bestaat voor zestig procent uit water”. Dunne bladeren wijzen er meestal op in dat de plant stress ondervindt, omdat hij water nodig heeft. Stress verslechtert de opbrengst.
Anders dan conventionele irrigatiesystemen, die gewassen periodiek bewateren, kan het Israëlische systeem dit continu doen. “Het idee is om de plant de goede hoeveelheid water te geven op het goede tijdstip, al naar gelang de behoefte”, legt Sharon uit.
Veldstudies wijzen uit dat het systeem de opbrengst van de Israëlische oogsten verbetert terwijl het watergebruik afneemt. Zo neemt de oogst van grapefruits toe met vijftien procent met twintig procent minder water. Bij pepers steeg de opbrengst met vijf procent en daalde het watergebruik zelfs met zestig procent. De oogst van de tomatenplanten was het meest succesvol. Deze steeg met veertig procent terwijl het waterverbruik met zestig procent daalde.
Sharon geeft toe dat er ook nadelen kleven aan de techniek. “Omdat de planten continu bewaterd worden, zijn ze gevoeliger voor plotselinge veranderingen in de watervoorziening. Dit betekent dat het systeem erg betrouwbaar moet werken.” Dankzij alle voordelen vonden de onderzoekers toch snel een geïnteresseerd bedrijf: LeafSen. Deze brengt het systeem over een aantal maanden op de markt.

Ellen Althuizen