Een magnetronpistool dat littekens in het gehemelte achterlaat, is het nieuwste wapen in de strijd tegen nachtelijk gesnurk.

Stevige snurkers kunnen een geronk van negentig decibel produceren. Een voorbijrazende brommer is nog stiller. Dat 44 procent van de mensheid snurkt, is vaak het gevolg van een vergroot zacht verhemelte en huig achter in de mond. Ook vergrote tong-, keel- en neusamandelen, een verstopte neus, overgewicht, roken, allergieën, het gebruik van kalmerende middelen en slapen op de rug kunnen de oorzaak van het aanhoudende geronk zijn.

Snurkbestrijdingmethodes, zoals het indoen van oordoppen, pleisters plakken, maskers opzetten, snurkwekkers of hoofdschudinstallaties aanzetten, blijken vaak enkel lapmiddelen. Sinds kort is er een nieuw wapen in de strijd tegen snurken. KNO-arts Jaap Veldhuizen van het Kennemer Gasthuis in Haarlem past de zogeheten somnoplasty toe, meldt het Haarlems Dagblad. De specialist brengt tijdens de behandeling een dunne naald in het zachte gehemelte. Door hoogfrequente radiogolven stijgt de temperatuur in het weefsel tot 85 graden. Daardoor ontstaat een litteken waardoor het weefsel strakker wordt en het gehemelte minder makkelijk trilt. Gehemeltesnurken is immers niets meer dan een ongewenste trilling van je gehemelte. Vergelijk het met een klapperend zeil in de wind.

Waarom zijn chips zo moeilijk te weerstaan?
LEES OOK

Waarom zijn chips zo moeilijk te weerstaan?

Hersenwetenschapper Esther Aarts legt uit waarom het zo moeilijk is om te stoppen met snoepen en snacken.

Tongsnurkers zijn niet gebaat bij deze behandelingsmethode. Zij krijgen meestal een beugeltje aangemeten dat het klapperen van de tong verhindert.

Frédérique Melman