Boston (VS) – Een pijnloze techniek kan de gevreesde injectienaald vervangen. Een smal stroompje gas maakt kleine gaatjes in de huid waar het geneesmiddel doorheen kan dringen. De opname van het middel is echter moeilijk te doseren.


Er is goed nieuws voor iedereen die bang is voor injectienaalden: met de pijnloze techniek microscission kan de dokter de huid plaatselijk zo poreus maken dat een op de huid aangebrachte stof in het bloed terechtkomt. Proefpersonen beschreven het gevoel van de korte behandeling als een zachte luchtstroom tegen hun huid. Een groot nadeel van de methode is dat de arts de opname van de stoffen niet nauwkeurig kan doseren.
De patiënt van de toekomst voelt de arts een smalle stroom gas tegen zijn huid blazen. Maar hij voelt niet dat het gas zijn huid bombardeert met kleine kristallen van aluminiumoxide. Deze scherpe deeltjes verwijderen de opperhuid en maken enkele microscopische gaatjes in de onderliggende huid. Een kunststof sjabloon dat over de huid ligt bepaalt de grootte van de gaatjes. Die zijn onzichtbaar voor het blote oog: de diameter is kleiner dan een kwart millimeter en de diepte ligt tussen de 0,05 mm en 0,2 mm. Het gas blaast de kristallen en de losse huid weg. Alles gebeurt binnen twintig seconden, en is volkomen pijnloos. Bovendien blijft de arts niet met een mogelijk besmette injectienaald achter.
Onderzoekers van Harvard-MIT Division of Health Sciences and Technology, geleid door dr James Weaver, testten de techniek op een aantal vrijwilligers. Ze maakten vier gaatjes in de huid en legden daar een watje op dat was doordrenkt met het verdovingsmiddel lidocaïne. Binnen twee minuten verloren de vrijwilligers het gevoel in het stukje huid rondom het watje, wat erop wijst dat het verdovende middel goed was opgenomen.
Het onderzoeksteam ontdekte dat de verdoving trager op gang kwam wanneer de gaatjes zo diep waren dat ze gingen bloeden, vergeleken met oppervlakkige gaatjes die niet bloedden. Mogelijk werkte de uitgaande bloedstroom de ingaande lidocaïnestroom tegen, of raakten de gaatjes verstopt met bloedstolsels, aldus het team.

Star Trek
Microscission is een vooruitgang in de injectietechniek, maar het is niet ideale manier van injecteren zoals dat in Star Trek gebeurt. Daar spuit de dokter een medicijn dwars door de huid heen de bloedbaan in. Met microscission moet de dokter de huid nog altijd kapot maken, en kan hij het genees- of verdovingsmiddel pas in een tweede stap toedienen. Bovendien is deze manier van injecteren erg inefficiënt, omdat een stof die op de huid gelegd wordt nooit volledig in het bloed belandt. Dat is een probleem wanneer het middel duur is, maar ook als de dosering nauwkeurig moet zijn. Voor mensen die al bang zijn voor een verdovingsprikje lijkt deze methode in elk geval een uitkomst.

Ernst van Eijk