Pijnstilling met paracetamol werkt bij baby's even goed als met morfine. Goed nieuws, want door de gevaarlijke bijwerkingen van morfine liggen baby's na een operatie nu nog standaard op de intensive care.
Baby’s die na een operatie via een infuus paracetamol krijgen toegediend hebben niet meer pijn dan baby’s die morfine ontvangen. Dat ontdekte promovendus Ilse Ceelie, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Nu ontvangen baby’s na een operatie altijd morfine als pijnstilling, terwijl de bijwerkingen daarvan bij jonge kinderen juist hevig zijn. Baby’s kunnen door morfine last krijgen van stuiptrekkingen, ademhalingsproblemen en darmverstoppingen. Daarom worden ze tijdens morfinebehandeling steevast op de intensive care gehouden. Vooral in landen met minder goede medische voorzieningen hebben pasgeborenen volgens Ceelie baat bij dit alternatief voor morfine.
Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.
Paracetamol heeft bij baby's minder gevaarlijke bijwerkingen dan morfine.
(Foto: Mehregan Javanmard)
Gebalde vuist
Ceelie onderzocht 72 baby’s die een operatie achter de rug hadden. De helft van de baby’s kreeg paracetamol toegediend als primaire pijnstilling, de andere helft van de zuigelingen vormde de controlegroep en kreeg de reguliere behandeling met morfine. Voor beide groepen gold: als een baby tekenen van pijn vertoont, dient de onderzoeker morfine toe. Deze tekenen waren onder andere spierspanningen, fronsen en het maken van een vuist.
De hoeveelheid extra toegediende morfine diende als maat voor de effectiviteit van de primaire pijnstilling. Door die maat tussen de twee groepen te vergelijken, ontdekte Ceelie dat een infuus met paracetamol net zo pijnstillend werkt als een morfine-infuus.
Marieke Buijs