Patrick Feaster, een geluidsmediahistoricus aan de Amerikaanse Indiana University, heeft de oudst bekende geluidsopname op een grammofoonplaat hersteld aan de hand van een foto in een honderd jaar oud tijdschrift. Met een hoge resolutie scan van de foto wist Feaster de groeven van de grammofoonplaat te herkennen zodat hij de oorspronkelijke geluidsopname kon herstellen.
Feaster kwam de foto per toeval tegen. Tijdens zijn onderzoek naar de eerste opnamestudio stuitte hij op het tijdschrift Über Land und Meer. Zij publiceerden honderd jaar geleden een artikel over Emile Berliner, de uitvinder van de grammofoonplaat en zijn opname van de ballade Der Handschuhe uit 1889. Ook drukten zij daarbij een foto van de plaat af. Voor Feaster betekende de foto echter meer dan alleen een illustratie.
Kunnen we ooit praten met Poekie?
Met behulp van AI slagen onderzoekers er steeds beter in dierengeluiden te ontcijferen. Kunnen we ooit echt met onze hond of kat babbelen?
Patrick Feaster legt uit hoe hij het geluidsfragment herstelde
Een hoge resolutie scan onderscheidde de verschillende lijnen in de grammofoonplaat. De groeven van de plaat werden recht gezet en aan elkaar geplakt. Feaster gebruikte een computer om ze om te zetten in digitaal formaat en kon zo het geluid herstellen.
Feaster gebruikte deze methode al eerder om geluidsopnames te herstellen aan de hand van afbeeldingen, maar Der Handschuhe is de tot nog toe de oudste.
Elske Krikhaar