Een oplaadbare batterij die je overal op kunt verven. Dat klinkt als fictie, maar toch is dat precies wat materiaalkundigen van de Amerikaanse Rice University vorige week (28 juni) voorstelden in Scientific Reports, het vrij toegankelijke vakblad van het toonaangevende Nature.

 

De truc die de materiaalkundigen toepasten is even simpel als geïnspireerd: zij verwerkten de onderdelen van een traditionele oplaadbare batterij in verschillende verven, zodat zij deze laag voor laag op verschillende typen ondergrond konden aanbrengen. Die lagen vormen dan ondermeer de kathode, anode en een ‘scheidingslaag’ waardoor de lading van kathode naar anode kan lopen.

Kunnen we ooit praten met Poekie?
LEES OOK

Kunnen we ooit praten met Poekie?

Met behulp van AI slagen onderzoekers er steeds beter in dierengeluiden te ontcijferen. Kunnen we ooit echt met onze hond of kat babbelen?

De ‘opverfbatterij’ uitgelegd

Badkamertegels
De onderzoekers testten hun batterij op verschillende ondergronden. Zo verfden zij de lagen ondermeer op badkamertegels, flexibele polymeren, glas, roestvrij staal en zelfs een bierpul.

In de test met de badkamertegels wisten zij negen van de ‘batterijtegels’ parallel met elkaar in een circuit te krijgen. Eén van de tegels werd bovendien verbonden met een zonnecel, die de batterijen kon opladen. Aan het andere einde werden een aantal lichtgevende diodes bevestigd.

Spanning
De onderzoekers kregen het voor elkaar de batterrijen een continue spanning van 2,4 volt te laten opwekken – genoeg om de diodes zes uur lang het woord ‘rice’ (de naam van hun universiteit) te laten spellen.

De materiaalkundigen hopen dat hun onderzoek de deur opent naar batterijen die elke mogelijke vorm kunnen aannemen. Een toepassing die volgens hen zal leiden tot ‘allerlei nieuwe mogelijkheden voor ontwerp en integratie van opslagapparaten.’