TWENTE (NL) – Roel Vertegaal promoveerde in september bij de faculteit informatica van de Universiteit Twente met een systeem dat oogcontact in virtuele vergaderkamers mogelijk maakt. Daarvoor gebruikt hij Eyegaze, een apparaat dat op oogbewegingen reageert en zo computers voor gehandicapten bestuurt.
Oogcontact is een essentieel onderdeel van de menselijke communicatie. In vergaderingen maakt de blikrichting van de aanwezigen duidelijk op wie de aandacht is gericht. Virtueel vergaderen mist deze vorm van communicatie.
Het viel Vertegaal op dat bij vergaderingen via de computer veel onduidelijkheid heerst over wie nou aan het woord is, of aangesproken wordt. Hij schreef de software die het mogelijk maakt met Eyegaze te vergaderen, onder de naam Gaze Groupware System. In de driedimensionale vergaderzaal wordt iedere aanwezige gerepresenteerd door een afbeelding van diens gezicht in een kader in een persoonlijke kleur. De kaders zijn platte, wendbare vlakken. Een spreker richt zich op één andere aanwezige, door zijn blik op diens kader te richten. De aangesprokene ziet het kader van de spreker naar zich toe draaien, met de ogen recht op luisteraar. De andere aanwezigen zien enkel de zijkant van het kader, of zelfs de achterkant.
Blikken
Het Amerikaanse bedrijf LC Technologies ontwikkelde Eyegaze oorspronkelijk voor fysiek gehandicapten, voor wie een normaal toetsenbord niet hanteerbaar is. Een infraroodoogmeter die onder het scherm gemonteerd is, werpt een lichtbundel in het oog.
De reflectie op het hoornvlies blijft op hetzelfde punt, hoe het oog ook beweegt. De reflectie in de pupil daarentegen beweegt mee met de blikrichting. Uit het verschil in beide reflecties kan de oogmeter de blikrichting opmaken.
De oogmeter kent bepaalde ijkpunten op het beeldscherm. De blikrichting wordt meteen verbonden aan een deel van het beeldscherm. Gaze registreert zelfs de blik van de aanwezigen op de besproken documenten en geeft deze weer op het scherm.
Deze bewegingen zouden ook met een muis, in plaats van met oogbewegingen kunnen worden gestuurd. Dat heeft echter een wat stuntelige resultaat , alsof je wijst in plaats van kijkt. Tot nog toe laat Gaze enkel stilstaande beelden van de deelnemers zien. Aan een systeem met bewegende beelden wordt gewerkt. Nu moet de bestuurder zijn hoofd ook steeds op dezelfde plek houden. Een systeem met meer bewegingsvrijheid is in ontwikkeling. De software kan op elke computer draaien, dankzij het gebruik van de standaard programmeertaal voor Internet.
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | € 0,00 |
Totaal | € 0,00 |