Een ontstekingsremmend geneesmiddel helpt muizen 20 procent langer te leven, en vermindert het voorkomen van kanker en leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Het blokkeren van een ontstekingsmolecuul dat bekend staat als interleukine-11 (IL-11) verlengt de levensduur van muizen. Dat kan betekenen dat medicijnen die IL-11 remmen ook bij mensen een verouderingsremmend effect kunnen hebben.

Schade

Naarmate we ouder worden, stapelt schade in onze cellen op, waardoor het immuunsysteem ontstekingsmoleculen zoals IL-11 gaat produceren. Hoewel kleine hoeveelheden ontstekingsmoleculen kunnen beschermen tegen ziekten of verwondingen, beschadigen overmatige hoeveelheden ervan de cellen, waardoor de veroudering versnelt.

Digitale tweelingen van organen brengen medische wetenschap in stroomversnelling
LEES OOK

Digitale tweelingen van organen brengen medische wetenschap in stroomversnelling

Door een 'digitale kopie' van een orgaan te maken, kunnen artsen deze minutieus bestuderen.

‘Het is alsof je benzine op een vuur gooit’, zegt immuniteits-onderzoeker Stuart Cook van de Duke-NUS Medical School in Singapore, een van de auteurs van een artikel in Nature over het onderzoek. Het onderdrukken van ontstekingen zou daarom de leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de gezondheid kunnen vertragen.

Om dit idee te testen injecteerden Cook en zijn collega’s 37 muizen met een medicijn dat gebruik maakt van antilichamen om IL-11 te blokkeren. De muizen kregen elke drie weken een injectie vanaf een leeftijd van 75 weken, vergelijkbaar met ongeveer 55 jaar bij mensen, totdat ze stierven. Een controlegroep van 38 muizen kreeg een andere antilichaamtherapie die niet gericht was tegen IL-11.

Tumoren

De onderzoekers ontdekten dat het blokkeren van IL-11 de levensduur van zowel mannelijke als vrouwelijke muizen met meer dan 20 procent verlengde. In verdere experimenten hadden de dieren die behandeld werden met de anti-IL-11 therapie minder kans om kanker te ontwikkelen. Minder dan 16 procent van de behandelde knaagdieren had tumoren, vergeleken met meer dan 60 procent van de dieren in de controlegroep.

De therapie verminderde ook het cholesterolgehalte, de kwetsbaarheid die gepaard gaat met ouderdom en het lichaamsgewicht van de behandelde dieren. Ook verbeterde hun spierkracht en metabolisme. Samen suggereren deze bevindingen dat het blokkeren van IL-11 de leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de gezondheid bij muizen kan verminderen en de levensduur kan verlengen.

Verouderingsremmende effecten

We kunnen niet weten of hetzelfde geldt voor mensen totdat er klinische onderzoeken zijn uitgevoerd, zegt Cook. Er zijn meerdere onderzoeken gaande om anti-IL-11 therapieën te testen bij mensen met bepaalde ontstekingsaandoeningen, zoals longfibrose, maar in geen enkel onderzoek worden de potentiële verouderingsremmende effecten onderzocht, zegt hij.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat een bepaalde hoeveelheid ontsteking bij het ouder worden normaal is, zegt gastro-enteroloog Shilpa Ravella van de Columbia-universiteit in New York. Dit maakt het moeilijker om te bepalen wie er baat heeft bij dit soort ontstekingsremmende therapieën.