Brussel (B) – Een klas van de Stedelijke Middenschool 9 uit Antwerpen wint de Comix-files, een jongerenwedstrijd die via stripverhalen de ‘wondere wereld van de wetenschap’ onthult. Ze kunnen met heel de klas naar CERN in Genève.


Op woensdag 19 december 2001 werden tijdens een grote slotmanifestatie de vijftien winnende teams van de ComiX-Files voorgesteld. Dit is een wedstrijd van de Vrije Universiteit Brussel over wetenschap en technologie in stripverhalen. De organisatoren blikken zeer tevreden terug: meer dan 401 individuele deelnemers en 260 klassen, in totaal goed voor een drieduizend jongeren, namen deel aan de stripquiz. Er namen zelfs een drie klassen uit Nederland deel.
Uit deze reeks gingen nog eens tachtig teams van telkens tien leerlingen creatief aan de slag met de doe-opdrachten. Zo werden onder meer uitvindingen gemaakt om schoolgaan leuker te maken of werden de voedselgewoonten of de klederdracht van hun vrienden bestudeerd.
Op 19 december kwamen de veertig beste ComiX-teams samen op een grootse slotmanifestatie. Dit was tevens de dag waarop vijftien teams hun prijzen in ontvangst mochten nemen. Er waren ook drie felbegeerde publieksprijzen. De derde prijs ging naar het Instituut Spes Nostra uit Heule. Met hun thema ‘Voeding: een leerrijke dans’ hadden ze een enquête uitgevoerd over gezonde voeding waarvan ze resultaten al dansend en verkleed als groente op het podium weergaven. De tweede prijs was voor het Sint-Leo College uit Brugge. Dat had een machine gebouwd, de DNA-mutator, waarmee het DNA van een genie kan worden overgeheveld naar een dommerik. De eerste prijs was voor de Stedelijke Middenschool 9 uit Antwerpen die de klederdracht uit de 11e eeuw bestudeerde. Het bleef echter niet bij bestuderen alleen. Zij brachten een heuse modeshow met kledij van duizend jaar geleden die ze zelf hadden ontworpen.
De ComiX-Files tracht jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie. Deze wedstrijd, uitgewerkt met het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, wil duidelijk maken dat wetenschap niet altijd saai en abstract hoeft te zijn. Dat stripverhalen daarvoor een geschikt middel zijn, bewees deze tweede editie van de ComiX-Files.

Peter Raeymaekers