Voor het eerst hebben onderzoekers een genetische risicofactor geïdentificeerd voor ‘gewone’ migraine. Dit schrijven zij in het tijdschrift Nature.

Geneticus Verneri Anttila vertelt in een e-mail dat er zo’n 10,7 procent minder migrainegevallen zouden zijn, als deze variant niet bestond. De onderzoekers vergeleken het erfelijk materiaal van drieduizend migrainepatiënten met zo’n tienduizend mensen die niet ziek waren. Hieruit bleek dat mensen met een bepaalde variatie op het gen rs1835740 meer kans hebben op migraineaanvallen. Om de resultaten kracht bij te zetten, deden ze hetzelfde met nog eens drieduizend patiënten en veertigduizend controlepersonen. Dat leverde dezelfde resultaten.

In Nederland heeft zo’n 5 procent van de bevolking last van migraine. Ze krijgen kloppende hoofdpijn, gevoeligheid voor licht en geluid, en worden misselijk. Sommigen krijgen voor een aanval een aura: het zicht wordt troebel, ze zien lichtflitsen en soms valt een deel van het blikveld weg.

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
LEES OOK

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'

We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.

Het gen heeft waarschijnlijk invloed op de neurotransmitter glutamaat. Via een kettingreactie beïnvloedt het gen het eiwit EAAT2, dat de neurotransmitter glutamaat in de hersenen verwijdert. En een opstapeling van glutamaat veroorzaakt migraine, denken de onderzoekers. Volgens de wetenschappers kunnen er medicijnen worden ontworpen die de oorzaak van het probleem aanpakken, nu we een beter beeld hebben van het ziekteproces. Het duurt echter nog jaren voordat zo’n medicijn op de markt is.

Mensen die een lichtere vorm van migraine hebben, vallen bij deze studie buiten de boot. De patiënten voor dit onderzoek komen van gespecialiseerde hoofdpijnklinieken en zij lijden vaak aan een zware vorm van migraine. Hierdoor komen er weinig patiënten met lichtere migraine in de groep voor, en zijn de genen die daarop van toepassing zijn niet gevonden.