Een vliegende sauriër in het museum Naturalis blijkt een nog onbekende soort. Paleontoloog André Veldmeijer heeft de nieuwe soort vernoemd naar regisseur Steven Spielberg.

In de Jurassic Park-films jagen vliegende reptielen de bioscoopbezoekers de stuipen op het lijf. Nu is een groot vliegend reptiel uit het Krijt (165 miljoen jaar tot 65 miljoen jaar geleden) vernoemd naar Steven Spielberg: Coloborhynchus spielbergi.

Het gevleugelde fossiel, met een spanwijdte van zes meter, komt uit Brazilië en bevindt zich sinds 1992 in de collectie van het Leidse museum Naturalis. Totnogtoe dacht men dat het een exemplaar was van de soort Coloborhynchus robustus. Deze vliegende reptielen hebben een grote kam voor op de schedel en een kleinere op de onderkaak. Twee tanden steken uit de snuit recht vooruit.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Paleontoloog André Veldmeijer bestudeerde het fossiel en concludeerde na vergelijking met andere fossielen dat het een nieuwe soort moet zijn. In een uitgebreid artikel in het blad Scripta Geologica beschrijft hij zijn bevindingen en conclusies.

Indiana Jones

Niet alleen de Jurassic Park-films vormden een aanleiding om Steven Spielberg te eren met de vernoeming van het vliegende reptiel als Coloborhynchus spielbergi. Veldmeijer werkt ook als archeoloog in Egypte, waar zich de eerste Indiana Jones-film van Spielberg afspeelt. Een paleontoloog stond model voor de stoere met zweep uitgeruste archeoloog, gespeeld door Harrison Ford.