De ontdekking van het Z’-deeltje laat nog even op zich wachten. Vandaag presenteerden Cern-wetenschappers de resultaten van een nieuwe analyse van metingen die de LHCb-detector in de afgelopen jaren heeft verricht.

croppedBKmmZprime
Het standaardmodeldiagram van het zeldzame verval van een B-meson naar een K*-meson en twee muonen. De b naar s overgang kan ook plaatsvinden via een nieuw quantum zoals het Z’

Daaruit blijkt dat het nog net te vroeg is om te concluderen dat LHCb een fout in het Standaardmodel heeft aangetoond, maar dat die conclusie niet ver weg is. Mocht de fout definitief worden aangetoond, dan is het Z’-deeltje de meest waarschijnlijke oplossing.

LHCb-onderzoeker Niels Tuning lichtte tijdens het Cern-festival van New Scientist al een tipje van de sluier, door te vertellen dat zijn groep wellicht een scheurtje in het Standaardmodel had gevonden. Dat scheurtje kan gedicht worden door een nieuw deeltje, het Z’(‘zet prime’)-deeltje. Net als het higgsdeeltje is Z’ een boson. Het deeltje komt in sommige theorieën voor als overbrenger van een nieuwe fundamentele natuurkracht.

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
LEES OOK

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan

Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.

Preciezere metingen

Vandaag werden de resultaten officieel gepresenteerd tijdens de Moriond-conferentie in wintersportoord La Thuile in Italië, samen met interpretaties van theoretisch natuurkundigen. Volgens theoreticus Joaquim Matias van de Universitat Autònoma de Barcelona wijzen de LHCb-metingen inderdaad waarschijnlijk op een fout in het Standaardmodel, maar zijn nog enkele preciezere metingen nodig om zeker te zijn dat het geen bestaande deeltjes zijn die de afwijkingen veroorzaken.

Als die metingen dat bevestigen, hebben de LHCb-onderzoekers definitief aangetoond dat hun metingen nieuwe fysica bevatten. Het theoretisch onderzoek van Matias laat zien dat het Z’-deeltje in dat geval overeind blijft als meest waarschijnlijke verklaring. Nieuwe experimenten van de geüpgradede LHC zouden dan uiteindelijk definitief uitsluitsel kunnen geven over het bestaan van dit deeltje.

Lees ook: