Een nieuwe wereldkaart (zie onder) toont de werkelijke omvang van de continenten zonder hun vorm al te veel te verminken.
Equal-earth_jpeg

Op de bekendste versie van de wereldkaart – de Mercatorprojectie, ontwikkeld in 1569 – worden de verhoudingen tussen de oppervlakten van de landmassa’s verwrongen weergegeven. Daardoor ziet Afrika er minuscuul uit, terwijl Groenland en Rusland reusachtig overkomen.

Mercator_jpeg

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern
LEES OOK

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern

Ecoloog Ruben Fijn bracht met gps voor het eerst uitgebreid het vlieggedrag van de grote stern in kaart. Zijn onderzoek laat ...

Er zijn talrijke pogingen ondernomen om dit euvel te verhelpen, maar elke oplossing kent weer zijn eigen problemen. De Robinsonprojectie (afbeelding helemaal onderaan), met zijn gebogen zijkanten, is veel beter dan de Mercatorprojectie maar geeft nog steeds de oppervlakten niet goed weer.

In de Amerikaanse stad Boston zijn scholen vorig jaar overgestapt op het gebruik van Gall-Peters-kaarten aan de muur. Die laten weliswaar de relatieve oppervlakten van de continenten op een accurate manier zien, maar verwringen de vorm ervan (zie onder). De controverse die dit opriep onder cartografen, inspireerde de Californische softwareontwikkelaar Bojan Šavrič en anderen tot het maken van de nieuwe Equal Earth-projectie.

Gall_Peters_jpegDe Equal Earth heeft wel wat weg van Robinson maar laat de verhoudingen tussen de oppervlakten beter zien. In isolatie lijkt de nieuwe projectie niet veel af te wijken van de Mercator, de gebogen zijkanten daargelaten. Maar als je ze naast elkaar legt, zie je duidelijk de dramatische verschillen in de relatieve omvang van de landmassa’s.

Mensen die met kaarten werken zijn over het algemeen enthousiast. ‘Het brengt verschillende concurrerende criteria, waaronder esthetiek, netjes met elkaar in balans’, aldus wiskundige John Cook in een blogpost.Robinson_jpeg

‘Ik vind het ongelofelijk dat we nog steeds nieuwe projecties van de wereldkaart aan het ontwikkelen zijn’, twitterde klimaatwetenschapper Gavin Schmidt, hoofd van NASA’s Goddard Institute for Space Studies, dat wereldwijd de oppervlaktetemperatuur bijhoudt. NASA heeft de nieuwe projectie al in gebruik genomen, om de wereldwijde temperaturen in juli weer te geven.

Lees verder: